fbpx
3.9 C
София

NIST утвърди криптиращи алгоритми устойчиви на квантови компютри

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Националният институт за стандарти и технологии на САЩ обяви победителите от конкурса за създаването на криптиращи алгоритми, които са устойчиви на подбор с помощта на квантови изчисления. Конкурсът бе организиран преди шест години и има за цел създаването на алгоритми още преди настъпването на квантовата ера, които могат да бъдат предложени като стандарти. През това време представените нови алгоритми бяха подробно изучени от експертите за възможни уязвимости и слаби места.

За победител сред универсалните алгоритми, които могат да се използват за обмен на данни в компютърните мрежи, бе избран CRYSTALS-Kyber, силните страни на който са сравнително неголемият размер на криптиращите ключове и високата скорост на работа. CRYSTALS-Kyber бе препоръчан да бъде включен в редица криптиращи стандарти. Освен CRYSTALS-Kyber бяха избрани още четири алгоритъма за общо ползване – BIKE, Classic McEliece, HQC и SIKE, които изискват допълнителна работа и усъвършенстване. На техните създатели бе даден срок до 1 октомври тази година да приключат работата върху тях.

В новите алгоритми се използват криптографски методи, базирани на решаването на задачи от теорията на решетките, времето на решението на които не се различава при конвенционалните и при квантовите компютри.

Разработването на подобни криптиращи алгоритми от ново поколение се налага, понеже квантовите компютри вече започнаха кардинално бързо да решават класическата задача за разлагането на всякакви числа на техните прости множители.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини