NYT публикува информация за среща на пилотите на ВВС на САЩ с НЛО

19
2105

По всичко личи, че Пентагонът е разсекретил поредната част от архивите на своите документи за срещи с неидентифицирани летящи обекти. Информацията бе публикувана преди няколко дни от влиятелното издание The New York Times, което цитира разказите на петима пилоти на американските ВВС, които в продължение на около една година – от лятото на 2014-та до месец март 2015-та години са наблюдавали НЛО близо до западното крайбрежие на САЩ.

В края на 2017 година също The New York Times съобщи подробности за специалната програма за разпознаване на въздушните заплахи Advanced Aerospace Threat Identification Program, една от задачите на която е засичане на НЛО, ако изобщо има подобно нещо. Изпълнението на тази програма започва през 2007 година и до голяма степен е финансирана по искане на демократа на Невада Хари Рийд, който по това време е лидер в на мнозинството в Сената. Програмата е официално прекратена през 2012 година, когато според Пентагона „парите са пресъхнали“. Но наскоро военноморските сили на САЩ заявиха, че и днес се разглеждат и разследват военните рапорти и доклади за появата на НЛО.

NYT също уточнява, че тази програма е прекратена преди няколко години, но и днес съществува в една или друга форма в различните военни програми.

Двама от интервюираните дори разкриват своите истински имена и личности. Това са лейтенантите Райън Грейвз и Дани Аккойн. Останалите трима са пожелали да запазят анонимност, но се знае, че са от ескадрилата бойни изтребители VFA-11, жаргонно известна под името „Червените убийци“.

Пилотите разказаха на журналистите на The New York Times за няколко случая за наблюдение на тайнствени неидентифицирани летящи обекти, с които те са се срещнали през 2014-2015 години по време на тренировъчните полети за войната в Персийския залив. Любопитно е, че странните обекти в небето са започнали да се виждат след подмяната на старите радари от 1980 година на техните изтребители-бомбардировачи F/A-18 Super Hornet, с нови. Това е и причината в началото те да считат тези обекти за някакъв проблем с оборудването. Лейтенант Аккойн сподели, че когато неговият радар е фиксирал подобен тайнствен обект, той не се виждал на видеото, заснето от камерата, поставена на неговия шлем. Но след няколко дни той успял да се прицели в НЛО и да фиксира целта в инфрачервения спектър, но и този път обектът не можел да се разгледа по-подробно с помощта на стандартната камера.

Лейтенант Райън Грейвз разказа, че е регистрирал тези обекти на различна височина – от нивото на морското равнище до около девет километра над него. Те се движели бавно, а понякога се ускорявали до хиперзвукова скорост. Извършваните маневри са били далеч над физическите възможности на обикновените пилоти. Обектите не са оставяли видими топлинни следи след себе си, което е твърде странно, понеже за извършването на подобни маневри е необходимо огромно количество енергия. Но пилотите така и не са забелязали наличието на двигатели. При това обектите са оставали във въздуха по 12 часа, което е с 11 часа повече от очакванията на пилотите.

Пилотите предположили, че това е част от някаква секретна програма за създаване и тестване на военни безпилотни машини, но при следващия случай, когато един от тях едва не се сблъскал с един от тези обекти, тази версия била отхвърлена. Инцидентът станал в края на 2014 година, когато колегата на Грейвз летял на разстояние 30 метра от другия самолет и точно между тях преминал един от неизвестните обекти. Той изглеждал като „сфера, в която е вграден куб“. След връщането в базата командването на ескадрилата решило че това няма как да са военни апарати, понеже заплашват живота на пилотите по време на тренировъчните полети и никой правителствен служител не би одобрил подобно нещо

В крайна сметка, няколко срещи с НЛО са записани с камерите. В първия клип, един от тези обекти е заснет през месец януари 2015 година във Флорида. Вижда се обект, който се върти, наклонява и се движи срещу вятъра. Вторият случай е заснет след три седмици. В клипа се чуват разговорите на пилотите, обсъждащи случилото се. „Уха, какво беше това? Човече, ти видя ли го как лети?“ – възкликват пилотите.

„Имаме хеликоптери, които могат да остават във въздуха“ – коментира лейтенант Грейвз. „Имаме самолети, които могат да летят на височина 30 000 фута, както и на над водата. Но няма нито един военен апарат, който да съчетава всички тези възможности и да няма ракетен двигател, както и топлинни следи на изгорели газове“.

Пилотите изпратили своите отчети за тези инциденти в Пентагона и в Конгреса. На директно зададения въпрос от страна на NYT за тези рапорти, пресслужбата на американските ВВС отговорила, че в някои случаи тези неидентифицирани обекти са били безпилотни летателни апарати. Но за произхода на останалите обекти няма как да се съди, понеже информацията е твърде малко.

През месец май ескадрилата е изпратена в Персийския залив с бойна задача и с подобни инциденти никой от този екип повече не се е сблъсквал.

В интервюто за The New York Times пилотите отказаха да правят предположения за природата на видените от тях обекти. Астрофизикът Леон Глоуб коментира за NYT, че извънземният произход на тези обекти е твърде малко вероятен. Той заявява, че причините за тяхната поява могат да бъдат най-различни – от сривове в техниката и атмосферни явления до „неврологични претоварвания“ по време на свръхзвуков полет.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
19 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари