Преди три години се появи първата информация за новия проект на Илън Мъск за създаването на глобален сателитен интернет чрез mesh-мрежа от 12 000 мини-сателита на ниска околоземна орбита, всеки от които осигурява широколентова връзка със закъснение 25 ms на територия с радиус 1080 км.

Началото на този амбициозен проект е вече поставено. Тази събота, на 17 февруари 2018 година е планирано изстрелването на ракетата-носител Falcon 9 с 1360 кг испански сателит Paz от базата Ванденберг в Калифорния. Като вторичен полезен товар са добавени двата мини-сателита Microsat 2a и 2b. Това са прототипите на сателитите от бъдещата глобална спътникова групировка на SpaceX.

На 15 ноември 2016 година компанията SpaceX подаде молба за разрешение на работата на собствена сателитна услуга в орбита около Земята, в която една от дъщерните фирми на SpaceX ще бъде оператор. Според документацията, мащабната сателитна мрежа на SpaceX ще се състои от над 4425 сателит (с резервите – до 4591) на ниска околоземна орбита, предоставяйки високоскоростен интернет достъп в честотните диапазони Ku (10,7−18 GHz) и Ka (26,5−40 GHz).

През месец март 2017 година Илън Мъск подаде нова заявка за още 7518 сателита, като по този начин, техният общ брой достигна 11 943, без резервните!

Всеки един от тези сателити тежи 386 кг и е с размери 4 х 1,8 х 1,2 метра – тоест, колкото среден автомобил, без слънчевите батерии. Времето на технологичен живот на тези устройства е от 5 до 8 години. Според пресмятанията, ракетата Falcon 9 може да изведе в орбита 23 подобни сателита и по този начин ще са необходими минимум 70 изстрелвания на „Сокола“ за извеждането в орбита на първите 1600 сателита и минимум 520 изстрелвания за извеждането на всички мини-сателити в орбита.

Но благодарение на Falcon Heavy, броят на изстрелванията може да бъде кардинално намален, като по този начин осъществяването на проекта ще е много по-евтино. Първоначално, цената на проекта бе оценена на $10 милиарда. За неговата реализация е създадена компанията Space Exploration Technologies Corp, а инвеститори са Google и Fidelity Investments, които инвестираха в този стартъп на Илън Мъск около $1 милиард.

Ако тестовите сателити Microsat 2a и 2b успешно влязат в орбита, специалистите на SpaceX подробно ще тестват работата на комуникационното оборудване в Ku диапазона. В документите за FCC се казва, че наземните станции за обслужване на сателитната мрежа ще са разположени в обекти на SpaceX в МакГрегър в Тексас, в Браунсвил (Тексас), в централния офис на Tesla във Фримонт (Калифорния). Още три наземни станции ще са монтирани в подвижни фургони. Водят се преговори за построяване на подобни станции в Нова Зеландия и Норвегия.

Освен това, SpaceX разчита и на поддръжката на наземните станции KSAT.

Крайната цел на този грандиозен проект е възможността на всеки жител, от което и да е ъгълче на Земята, да може да се включи към сателитната мрежа на SpaceX и да излезе в една свободна Глобална мрежа без цензура от страна на което и да е правителство. Илън Мъск неотдавна каза, че цената на един модем за връзка със сателитната мрежа ще струва от $100 до $300 в зависимост от предлаганите възможности.

Според последна информация, сателитната мрежа на SpaceX ще се нарича Starlink и нейното ограничено използване е планирано за 2020 година.

5
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
3 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Aymaliev
Aymaliev

…свободна Глобална мрежа без цензура от страна на което и да е правителство…

Целта в никакъв случай не е „трафика на всеки да минава през технология на ANS с брутална цензура“ (като текущата във фейсбук, където всеки вижда жестоко-филтрирана информация).

Да бъдем хора
Да бъдем хора

Нормално е да се филтрира при толкова много шизофреници, ксенофоби, расисти, неонацисти, психопати, педофили и друга сволач, която залива интернет. Тъй като държавата и институциите и са бавни да преведат медийните регулации в интернет, това става задача на частните компании. Ако си някой от гореизброените, стой в ада!

Иван
Иван

Ай, Ай, Ай някой си друже, не ти ли прави впечатление че хората в русия ще имат свободен интернет? Това ще доведе до по-мащабни хибридни акции на твоите работодатели. Сиреч, ти самия ще имаш повече пари. Това не те ли радва? Ха сега кажи че Мъск е лош. Хайде де, кажи го.

марин
марин

забрави комунистите(БКП БСП ДПС СДС ГЕРП ДАБългария и т.н.)….
“Да бъдем хора“ ти трол от ада ли си…или дребно но вярно чиновниче(хрантутник)…

Мъск
Мъск

Добре, че не са Руски! Като всичко тяхно, щяха да бъдат само за военни цели и засекретени.