Telegram срещу Русия: деблокиране или мълчание

18
1540

Telegram съвсем внезапно се изказа против терористите. Месинджърът вече ще предоставя на специалните служби телефонните номера и IP адресите на всички потребители, заподозрени в тероризъм. Това е записано в новата версия на политиката за конфиденциалност.

Да повторим: Telegram, с мощните си и непробиваеми криптиране и защита ще помага на всички служби, представили съдебно решение за конкретен потребител на защитения месинджър. Досега нищо подобно нямаше, а новият пункт е специално подчертан.

След като руските медии подхванаха новина и започнаха да публикуват еднотипни новини от типа „Telegram ще дава на спецслужбите данните за потребителите“, от сенките излезе създателят на Telegram Павел Дуров, който заяви нещо особено интересно.

Дуров каза, че за Русия тази история не важи. Руските специални служби няма да получат и един байт, понеже в Русия Telegram е извън закона.

Идеалният сценарий: ФСБ, съдът и Роскомнадзор най-после ще се размърдат

С този жест Павел Дуров на практика определи Русия като страна от третия свят. Получи се така, че държавата, която е толкова против тероризма, сама си отрязва пътищата за борба с тероризма.

Все пак има шанс Русия да възприеме нова политика по отношение на конфиденциалността като разумен компромис. Тоест, забравяме какво е било досега и се обръщаме към Telegram, ако има съдебни решения за потенциални терористи. Всички печелят.

По-реалистичният сценарий: всички мълчат

Федералната служба по безопасност на Русия (ФСБ) има остра нужда от ключовете за криптиране на кореспонденцията на Telegram. ФСБ не иска да се съобрази с факта, че тяхното предоставяне е невъзможно, понеже месинджърът масово се използва и в чужбина.

Най-вероятно всичко ще си остане като преди. Най-много да има два-три дни обсъждане на случилото се в социалните мрежи. Потребителите на Telegram ще продължат да се логват през прокси, а в повечето случаи никакъв прокси сървър не е необходим. Благодарение на App Store и Google Play аудиторията на Telegram бавно ще се увеличава. А службите ще считат, че това е нормално.

Защо Дуров постъпи така точно сега?

Навярно най-интересното във всичко това е избраното време за промяна на политиката за конфиденциалност. Дуров можеше да добави тези два-три реда още през март или април. Тази стъпка силно би повлияла на поведението на ФСБ, а може би и на решението на съда.

Почти всички експерти са на мнение, че Павел Валериевич се е съгласил да предава данни на специалните служби по една важна причина. Той иска Telegram, чиято ICO цена е милиарди американски долари, да не може по никакъв начин да излезе от онлайн магазините. А редовете за борба с тероризма са изискване на същите тези магазини, с които трябва да се съобразява.

Само че има и други мнения. Новият пункт относно конфиденциалността е предназначен именно за Русия. Дуров отрича това. Но явно Дуров се оказа гениален стратег, който умее да изчаква най-подходящия момент.

Да си припомним, че в разгара на блокирането на Telegram от страна на руските служби, Дуров бе на предните линии заедно с потребителите и отразяваше ударите на Роскомнадзор. През следващите дни имаше още една-две малки акции. А след това нищо – пълна тишина. И сега Дуров абсолютно грамотно представи своите аргументи и на практика предложи примирие, но по неговите условия.

 


От гледна точка на стратегията, това е блестящо решение. Остава да видим какъв ще бъде резултатът. Но шансовете за деблокиране на Telegram се увеличиха.

18
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
8 Коментари
10 Отговори на коментарите
13 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
zmii4e
zmii4e

Направо ме убивате с тая снимка дето сте я сложили 😀

shmaizera
shmaizera

Най-страшното е,че автора я е сложил…..;)

shmaizera
shmaizera

Само маскве ли се притеснява…….сащ и евросъюза немат проблеми терористити да си пишат мръсотйки….

gotqn
gotqn

прочети пак статията – не си разбрал павката

gotqn
gotqn

Верните слуги на Путин сигурно са много изнервени. Едно е да убиваш политически врагове на червения площад или да пращаш неудобни в затвора, друго е да може да мислиш. Русия се държи като страна от тъмните векове, докога?

Труе Macedonec
Труе Macedonec

Напротив. 🙂 Явно вече са се разбрали. Шоуто свърши. Иначе забавен начин, западните служби да дразнят руснаците.

gotqn
gotqn

Един колега се върна след докторантура и работа в Москва. Каза, че такава бедност и мизерия нямало и в Индия. Няма средна класа – само овце и пъдари.

Руснак
Руснак

Много Българи спорят с мен, който съм израсъл там. Това е жалко.

Kakapenka
Kakapenka

На времето защо разправяха че Москва е топ скъпоструващи дестинации в света Едва ли не само Премиум стоки се продават там…

Западняк
Западняк

Прибери си лозунгите, включи си американския компютър, ползвайки Интернет измислен от американсктие военни, ползвайки операционна система на американска компания, посещавайки интернет страница с американски домейн, ползващ американски технологии, американска CMS, американска система за коментари и плюй по американците. Ти реално живееш в американски свят и американска култура, но плюеш срещу нея. Марш в Русия, развивай си лозунги и като ти дойде акъла се върни в едно по-свободно място, каквото сме ние.

Защо толкова руснаци бягат от Русия и избират да живят в България, която е членка на НАТО и ЕС?

Димитър
Димитър

Давай го малко по-скромно. САЩ е държава основана и населена с хора от всички краища на света. Далеч не всичко е изобретено там …

Америка
Америка

Именно, Стив Джобс нямаше да направи Епъл в Сирия, защото средата е друга. Средата на Запада може да не е перфектна, но е в пъти по-добре от тази на азиатско-славянската диктатура на Изтока.

Въпросът е защо толкова хора се реализират на Запад, а не го правят тук и отговора е средата, средата променя хората и позволява да се развиват. Когато имаш правото на свобода – лична и стопанска, се случват хубавите неща!

Димитър
Димитър

„…азиатско-славянската диктатура“ … хе-хе-хе, добре, това е достатъчно.

Да България
Да България

Източната философия в момента на управление в Русия, Китай и присъдръжни е авторитарно-тоталитарна, тя не разглежда хората като индивидуалности, а като маси. За да не стане объркване с „източна философия“, не мога да кажа „източен метод на управление“, затова доуточнявам. Китайско-руският комунизъм е най-страшното нещо в момента, лично смятам за наравна заплаха и като Ислямска държава.

И преди да ме плюеш, да ти кажа, че съм роден и живял в Русия, както и работил в Китай.

c4340292
c4340292

Свърши с засекретената информация, която можеше да се праща с Телеграм. Замазване очите на потребителите. Предстои деинсталиране.

Демокрация
Демокрация

Това важи само за терористи, ако си такъв ти пожелавам да изчезнеш от света по най-бързия начин и да те деинсталираме теб.

Ако си параноиден тип – лекувай се.

За останалите – Телеграм ще си остане оръжие срещу диктатурата на онова джудже с ботокс и пластични операции, онова азиатско копеленце, което унищожава собствения си народ, маргиналчето Путкин.

Драган
Драган

Избива ме на смях 🙂 Що за наивник трябва да си, за да приемаш медийната патърдия за чиста монета. Ейпъл не давали ключове, Дуров ала-бала… Никой на тази земя не може да откаже „молбата“ на специалните служби по местоживеене. Понякога и на служби от съвсем другаде 🙂

115
115

Кой пък я ползва тази недъгава програма…