Tesla произведе над 50 хиляди електромобила Model 3 за тримесечието

14
1440

Изтеклата седмица бе твърде сложна за компанията Tesla на Илън Мъск. Но новата седмица започва добре. Популярният уеб портал Electrek съобщи, че към 28 септември Tesla e преизпълнила обещанието, че за тримесечието ще произведе 50 000 електромобила Model 3, като към 28-ми е произвела около 51 000 електромобила.

В началото на миналия месец започнаха да се появяват съобщения, че компанията има проблеми в производството. Това се оказа невярно, понеже броят произведени от Tesla електромобили осезателно нарасна. Нараснаха и доставките.

Electrek сподели, че Tesla за първи път е прехвърлила бариерата от от производството на 5000 електромобила седмично. Всъщност, броят произведените Model 3 възлиза на 6700 електромобила седмично, като техният общ брой достигна 77 400 електромобила.

Tesla успя да поддържа производството на около 1100 електромобила дневно през три дена от седмицата и около 800 броя Model 3 през другите три дни на седмицата. Към днешен ден това е едно от най-високите нива на производство на електромобили.

През следващите дни Tesla трябва да публикува официалните си тримесечни финансови отчети, откъдето ще разберем точните цифри на производство. Ако тези цифри се потвърдят, това ще бъде не само личен рекорд за Tesla и Илън Мъск, но и за цялата автомобилна промишленост.

14
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
5 Коментари
9 Отговори на коментарите
9 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
borisMan
borisMan

троловете… нещо се умълчахте!?

ЖОРО
ЖОРО

от 2019 като почнат продажбите в европа ще млъкнат тотално.

Трол
Трол

Какво да ти кажем ? За умрелите – добро или нищо !
До сега имаха един шеф , ама сега , като дойде друг и …..

тъй-тъй
тъй-тъй

Когато обемът на производство нараства, качеството на изпълнение силно пада. Дали е така при Тесла, ще започне да става ясно след 6 месеца, до година. Фактът е, че и преди това драстично увеличение, съобщенията за дефекти при Тесла се увеличаваха непрекъснато. Друг риск – Тесла е млада компания и не може да си позволи да поеме голям обем дефекти, или скандал. Ако се появи нещо такова, най-вероятно ще фалират. А ако това увеличение е на всяка цена, то проблемите тепърва се задават.

Анти трол
Анти трол

Няма друга компания света която да разполага с тази зарядна инфраструктура каквото и да направят другите автопроизводителите доста дълго време ще дишат прахта на Тесла така се коня трябва да е пред каруцата 🙂

OZZY
OZZY

Това е смешно отвсякъде.Какво толкова?Това си е фетишизъм,заедно с айшита.Капка в морето от автомобили.

Алекс
Алекс

Беше капка когато нямаше и 1% от автомобилния парк в US сега е гьолче, ако се запази насогата ще стане езеро после море и чао на ДВГ. Същото както когато ДВГ измести коня. Да не говорим че имаше статия с снимкина вестници от периода които са предричали крах на това нововъведение и че добрия стар кон който „не се взривява под тебе“ ще си остане за винаги. Смешно наистина 🙂

Пенчо
Пенчо

Това е само началото. Скоро Тесла ще бъде най често срещания автомобил в света, тогава мазните петролни тролове тук ще реват с крокодилски сълзици защото заплатата на бензиностанцията няма да им стига да си сипят дори и газчица. Нека им, и дано скоро да сменят масло и накладки филтри и ремъци за дебели суми – хак да им е!

тъй-тъй
тъй-тъй

Както изглежда, аз се явявам мазен петролен трол /еваларката за това определение/, тъй като имам няколко въпроса: Нали знаете, че макар и да не ползват петрол за придвижване, електрическите автомобили са изградени почти изцяло от петрол? Нали знаете, че пред акумулаторните батерии има все още няколко съществени инженерни проблема: Време за зареждане, начин на рециклиране /туй последното е много сериозен проблем, старите батерии са нещо като ядрени отпадъци/, взрив и запалване при литиевите и литиево-йонните батерии и т.н. Да не забравяме, че прословутите мегабатерии на Тесла са нормални батерийки 18650 /къмто 3600 броя май бяха/ турнати в обща кутийка. Доскоро… Виж още »

Dave
Dave

Нищо не си познал, тока идва от соларни панели и батерии и за в бъдеще ще е все повече така. А батерийките на Телса отдавна не са 18650 а са 21700 които са с 50% по мощни а само с 30% по големи. Панасоник правят най добрите батерии, това че идват от китай не означава нищо. Всички батерии са 100% рециклируеми защото нито лития нито нищо от тях се изпарява за разлика от петрола който изчезва в атмосферата.

тъй-тъй
тъй-тъй

Соларните полета също са екологичен проблем. Рециклирането: Първата Toyota Prius е вече на близо 20 години и настъпва времето, когато батериите на този модел трябва да бъдат сменени. Ако прогнозите на производители се сбъднат, то през 2045 г. на Земята ще се натрупат огромен брой литиево-йонни батерии, които ще трябва да бъдат рециклирани. Срокът 2045 г. не е избран случайно, тъй като ще настъпи 20 години след очаквания бум на батериите през 2025 г. Към момента в света има няколко компании, които преработват не само литиево-йонни, но и метал-хидридните акумулатори. Те обаче няма да имат капацитета да се справят с… Виж още »

тъй-тъй
тъй-тъй

Това, че компонентите идват от Китай означава нещо, и то е, че батериите на Тесла са същите като другите.

тъй-тъй
тъй-тъй

Какви са батериите на Тесла отвътре: Tesla uses over 7,000 of Panasonic’s cylindrical 18650 battery cells inside the floorpan of the Tesla Model S In the first video, the gentleman cracks open an 18650 battery cell, of the type that Tesla and Panasonic jointly developed for the Model S and Model X. As several commenters indignantly noted, this is not a scientific analysis (our host displays little understanding of chemistry, electricity, or the metric system); it’s just a rough-and-ready teardown, for fun. Above: A look inside Panasonic’s 18650 lithium-ion battery cell that’s used in the Tesla Model S and X… Виж още »

тъй-тъй
тъй-тъй

В момента, единственият модел на Тесла, предлаган с 21700 батерии е модел 3, като при него имате избор – скъпа версия с тип 21700 батерии, или евтина версия с тип 18650 батерии. Какви са фактите? Над 95% от движещите се по пътищата Тесла, са с тип 18650 акумулаторни батерии. Да, Тесла започва производството на 21700, но същото правят вече и Панасоник и Самсунг. Идеята ми беше – батериите на Тесла не са нищо изключително, това са стандартни акумулатори, които се намират на пазара и се ползват и от конкурентите, другото са рекламни трикове. Ако имат нещо тяхно, това е софтуерът… Виж още »