Преди седмица съобщихме за трагичния инцидент с електрическия автомобил Model X. При тази катастрофа водачът на електрическия автомобил Model X загина, след като неговият SUV се сблъска с преградата на магистрала 101, близо до Маунтин Вю.

При инцидента електромобилът се запали, а водачът не оцеля. Tesla изпрати свои специалисти да разследват инцидента, а днес публикува резултатите от разследването.

В публикувания отчет в сайта на компанията се казва, че в момента на катастрофата, водачът на Model X е използвал адаптивната система за контрол на управлението и е настроил на минимум дистанцията между електромобила, другите автомобили и другите външните фактори. По време на шофирането, водачът Уолтър Уанг е „получил няколко визуални и звукови сигнала, изискващи да държи ръцете си на волана. Шест секунди преди катастрофата, ръцете на Уанг не са били на волана„. Според Tesla, това е основната причина за гибелта на шофьора.

Водачът е имал около 5 секунди и приблизително 150 метра, за да види повредената плоча на бетонната преграда в средата на магистралата, изкъртена при предишно произшествие„. Регистрационните файлове на компютърната система показват, че е нямало никаква реакция от страна на водача.

Tesla подчертава, че автопилотът в електромобила не може да предотврати абсолютно всички произшествия. Но той със сигурност прави света по-безопасен за пътуващите, пешеходците и велосипедистите.

Tesla скърби за загубата на Уолтър Уанг. Но знае че може да спаси още много човешки животи, подобрявайки работата на автопилота.

Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари