Олимпийските и Параолимпийските игри идват в Токио догодина, а официалният доставчик на автопарка Toyota планира масово внедряване на акумулаторни и водородни превозни средства.

Автомобилният концерн казва, че ще осигури 3700 превозни средства или продукти за мобилност (които не представляват МПС), 90 процента от които ще бъдат електрифицирани. От тях, 850 ще бъдат с електрически акумулаторни батерии, а 500 напълно електрически.

Превозните средства се предлагат във всякакви форми и размери: автомобили, автобуси, совалки, скутери и мотопеди. Toyota вижда Олимпиадата като голям шанс да покаже своята гама от експериментални и алтернативни машини с гориво и няма да я пропилява.

Очевидно най-належащият въпрос за Toyota е намаляването на въглеродните емисии. Според материалите от прес центъра на компанията:

„От около 3700 превозни средства и средства са мобилност за Токио 2020, 2700 ще бъдат част от официалния автопарк, осигуряващ транспортна поддръжка между различните части от терените по време на Олимпийските игри. Също ще включват и търговски превозни средства като Mirai и други. Предварителните изчисления предполагат, че въглеродните емисии от наличното в търговската мрежа оборудване за Токио 2020, ще бъдат средно по-малко от 80 г/ km * 1, което води до намаляване с приблизително половината от типичното количество, в сравнение с подобен размер парк от предимно конвенционални бензинови и дизелови модели.“

Като екологична компания, Toyota цели да постигне възможно най-ниското ниво на вредни емисии от всеки официален автопарк, който ще бъде използван за Олимпийските и Параолимпийските игри.

Toyota, разбира се, беше пионер в областта на алтернативните горива, с излизането на хибридния Prius през 1997 г. Но оттогава изостава надпреварата за предлагане на премиум превозни средства и масови пазарни електрически превозни средства, след като бе изпреварена от Tesla, GM, Nissan и други. Автомобилният производител заяви, че ще пусне шест нови EV-та в интервала 2020 – 2025 г, превръщайки Олимпийските игри в голяма сцена, на която ще показва най-доброто от себе си.

Освен това Toyota планира да разкрие две от своите неразкрити до сега (и по-странни) концептуални автомобила: e-Palette и Concept-i. Когато ти бяха показани на CES през 2018 г., e-Palettes бяха описани като „странни, самопробиващи се кутии, които се движат из градовете, доставяйки хора, бързи закуски и пица“.

Какво ще рече „мобилни средства“ ?

Toyota предвижда е-Palettes , обслужващи различни цели, от типични услуги за мобилност като споделяне на превозни средства и пътуване до превозни средства, до по-малко типични цели като обслужване като мобилен офис и търговски площи, медицински клиники, хотелски стаи и други. Но на Олимпиадата, e-Paletts ще „поддържат транспортните нужди на персонала и спортистите, като дузина или повече се движат на непрекъснато в рамките на Олимпийските и Параолимпийските писти.“ Toyota твърди, че превозните средства ще бъдат „ниво 4“ по автономност, което означава те няма да изискват човешки водач, но ще бъдат ограничени до конкретна географска област.

Concept-i (за първи път разкрит по време на CES 2017) ще заеме централна сцена за Toyota като самоуправляващото се превозно средство ще бъде в светлините на прожекторите. То ще послужи като платформа за Toyota, за да покаже работата си с изкуствен интелект, интерактивността на на Al базирания асистент в автомобила „Yui“ и работата си в силно автоматизирано шофиране.

И разбира се, ще има скутери от всякакви видове и размери. Toyota планира да внесе 300 стоящи електрически скутера, както и неопределен брой устройства за лична мобилност на седящи и инвалидни колички.

Повечето от тези превозни средства са неефективни при транспортиране на огромен брой хора в сравнение с видове обществен транспорт като метро, влакове и автобуси. Съобщава се, че Токио се бори да осигури достатъчно автобуси, за да отговори на интереса към олимпийските игри, като организационният комитет предвижда, че ще се нуждаят от най-много 2000 автобуса на ден за арените в града и поне два пъти повече шофьори. Досега организаторите са осигурили само 6400 автобуса от околността, принуждавайки комисията да разшири търсенето си.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари