Toyota със значителен дебют на американския пазар на eлектрически автомобили

21
871

Toyota най-накрая ще представи първите си електрически превозни средства за масовия пазар на САЩ по-късно тази година, както стана ясно от прес съобщение на водещия световен производител на автомобили в сряда, въпреки че не предостави повече подробности за типа или цената на превозните средства, които ще предлага.

По-рано Toyota заяви, че разработва електрически SUV на нова гъвкава платформа, която може да задвижва множество електромобили, следвайки стъпките на Volkswagen, General Motors и други. Двата нови електромобила ще бъда обявени заедно с неуточнен хибрид на Toyota.

„Продължаваме да бъдем лидери в електрификацията, която започна с пионерското ни представяне на Prius преди близо 25 години“, заяви в изявление Боб Картър, изпълнителен вицепрезидент на Toyota за Северна Америка. „Новите електрифицирани предложения на Toyota ще дадат на клиентите множество възможности за избор на задвижване, което най-добре отговаря на техните нужди.“

Toyota е един от пионерите и популяризаторите в света на хибридните автомобили, които се базират на електрически двигатели, целящи да намалят емисиите и да увеличат икономията на горива. Но за разлика от повечето други големи автомобилни производители, компанията се противопостави на инвестициите в напълно електрически превозни средства извън Китай. В САЩ компанията продава само едно изцяло електрическо превозно средство: Rav4 EV. Моделът е съществувал в няколко различни форми, въпреки че Toyota обичайно е произвеждала и продавала само няколко хиляди броя от този автомобил.

В своето съобщение Toyota изтъкна успеха на своите хибридни модели, но за пореден път  трябваше колебливо да се аргументира защо се противопоставя на изцяло електрическите превозни средства. Компанията твърди, че е направила вътрешно проучване, което е установило, че общите емисии на парникови газове от консумираната от изцяло електрическите превозни средства електроенергия, е „приблизително същото“ на емисиите на ДВГ, когато се вземат предвид замърсяванията, създадени от производството на електроенергия от американската енергийна мрежа, използвана за зареждане на батерии на електромобили.

Подобен аргумент е използван от редица критици на електрическите автомобили, които разсъждават по същия начин, като някои статистически изследвания дори потвърждават този аргумент. Разбира се, електрическите автомобили биха били екологично рентабилни, когато по-голямата част от енергията за тях, се добива от възобновяеми източници.

И все пак обаче, това схващане остава част от принципите на Toyota. Изпълнителният директор на компанията, милионерът Акио Тойода, заяви през декември, че вярва, че електрическите превозни средства са надценени от гледна точка на екологичните предимства, които им се приписват, отчасти поради емисиите, отделяни от електроцентралите.

3 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
21 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари