fbpx
2.1 C
София

TSMC ще инвестира 44 милиарда долара в увеличаване на производствените си мощности

Най-четени

Производителят на чипове Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), който произвежда и доставя чиповете за продуктите на Apple, Qualcomm и други технологични гиганти, планира да похарчи около 44 милиарда щатски долара за увеличаване на производствените си възможности през 2022-ра година, съобщават от Ройтерс. В последното си изявление съдържащо данни за печалбите тайванската компания заяви, че очаква капиталовите разходи да бъдат между 40 и 44 милиарда щатски долара през 2022-ра година спрямо предишната рекордна инвестиция от 30 милиарда долара през 2021 г.

Това не е съвсем неочаквано увеличение, като се има предвид по-рано обявения план на компанията да похарчи 100 милиарда щатски долара за разширяване на производствените си капацитети до 2023-та година. Но рекордната сума предполага, че не се очаква търсенето на чипове да се забави скоро, въпреки някои предупреждения на анализаторите за потенциал за свиване на търсенето в сектори като производството на смартфони, отбелязват от Financial Times.

Разсъжденията на TSMC са, че дори да има известно свиване на търсенето в някои сектори, то ще бъде компенсирано от увеличаването на производството в други продуктови категории, които ще имат все по-интензивна нужда от доставките на чипове. Такива категории например са автомобилите, както и всякакви други интелигентни устройства, VR и друго оборудване, което тепърва предстои да се развива технологично и пазарно. Подобен род устройства ще изискват високотехнологични чипове в големи количества и TSMC иска да ги осигури.

„Наблюдаваме, че дори да има временно свиване на търсенето на пазара за крайни клиенти, то проектирането на устройства, които се нуждаят от все повече и по-добри силициеви чипове се увеличава“, каза главният изпълнителен директор на компанията CC Wei, цитиран от FT.

TSMC очаква търсенето да остане високо, независимо дали глобалният недостиг на чипове продължава, като Уей отбеляза, че той „може или не може да продължи“ през 2022 г., съобщава Nikkei Asia. Компанията очаква общите приходи от производството на чипове да нараснат с 20 процента тази година, но TSMC ще го надмине с ръст на приходите от високите 20 процента. Приходите на компанията са нараснали с 25 процента миналата година.

Глобалният недостиг на микропроцесори в момента засяга на практика всеки един сектор от технологичното производство по света и връща към регрес голяма част от продуктите на производители, които се славят със своята висока иновативност, тъй като за тях просто не е възможно да си набавят необходимите чипове, за да изпълнят продуктите си спрямо техния първоначален замисъл, като тук дори не става въпрос за скъпо предлагане, което да ограничава само финансово способните компании да си позволят чипове, а за действителен силен дефицит на предлагането. Именно този проблем принуди компании като Mercedes да произвеждат най-новите си автомобили без сензорно управление и екран, както и без други ключови съвременни екстри, или ограничи предлагането на едни от най-забележителните продукти на компании като Apple и Samsung. И проблемът далеч не се ограничава до стоки на лукса, а се простира и до най-тривиалните и ежедневни продукти, които сме свикнали да ползваме, като мастилени касети за принтери например, а в някои случаи дори засяга ключово медицинско оборудване, което е от важно значение за много пациенти. Именно тази пазарна картина стимулира компании като TSMC да инвестират значителни суми в разширяване на своите производствени мощности.

TSMC очаква да се запази този темп на растеж, дори когато един от клиентите му, Intel, започва да се конкурира с бизнеса на компанията за производство на чипове за други компании, като това начинание беше предприето от началото на управлението на новия главен изпълнителен директор на чип компанията Пат Гелсинджър. Други анализатори също подкрепят тези очаквания на TSMC, като според мнозина Intel не може да бъде заплаха за бизнеса на TSMC. Така смята и Тим Кълпан от Bloomberg, който казва следното:

„Intel изостава значително в разработването на технологични процеси и поддръжката на своите производствени мощности, като принуждава калифорнийската компания да изпадне в ироничната позиция да разчита на TSMC за производството на най-добрите си чипове. Гелсинджър е уверен, че може да навакса с това изоставане сравнително бързо. Може и действително да успее да го направи, но няма начин компанията да успее да разшири капацитета си и енергийната си ефективност дотолкова, че да стане сериозен конкурент за бизнеса на Intel в близките няколко години. Казано по друг начин, ако Intel иска да пробие на пазара и да стане сериозен играч в това поле, то ще трябва да впечатли потенциалните си клиенти със значително уникално търговско предимство, както и с достъпни цени, които обаче са изключително трудни за постигане от компании, които нямат дългогодишни инвестиции и натрупано ноу-хау и традиции в производството на чипове. Така ако компанията иска действително да бъде силно конкурентна, ще трябва да пожертва до голяма степен печалбите си, за да предложи по-ниска производствена цена на чиповете на клиентите си, както и да инвестира по-голямата част от приходите си, докато настигне играчи като TSMC“

Огромното търсене и недостиг на чипове, които се наблюдават през последните две години помогнаха за укрепване на позицията на TSMC като една от най-големите и важни компании в света, като според някои това е най-голямото неамериканско и недържавно предприятие в света. И с неговите амбициозни планове за разширяване, които включват нови заводи в Аризона и Япония не изглежда, че това скоро може да се промени.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини