fbpx
7.6 C
София

Valuechain: Банковата индустрия изразходва 56 пъти повече енергия от добива на биткойни

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Публикуваният от Valuechain отчет за енергийната ефективност на разплащанията (Bitcoin: Cryptopayments Energy Efficiency) включва и данни за консумацията на енергия, ефективността и мащабируемостта на биткойна, като тази информация представя водещата криптовалута в съвсем нова светлина.

В отчета публикуван от Мишел Кхазака (Michel Khazzaka), водещ анализатор на Valuechain, се посочва, че разплащанията с биткойни са милиони пъти по-ефективни в сравнение с остарялата традиционна банкова и изобщо финансова сфера. Освен това, банковата индустрия консумира 56 пъти повече енергия в сравнение с добива плюс разплащанията с биткойни.

Отчетът включва статистики и анализи на данните за изтеклите четири години. Предлага се и осъвременена формула за консумираната при добива на биткойни енергия в режим Proof-of-Work. В интервю пред Cointelegraph Кхазака каза следното“

„Lightning Network плюс Bitcoin като цяло са наистина отлични и изключително ефективни технологични решения, които заслужават масово внедряване и повсеместно използване. Това изобретение е достатъчно гениално, достатъчно ефективно и мощно, за да бъде масово разпространено“.

Кхазака основава консултантската компания за разплащания Valuechain в края на 2021 година и сега предлага алтернатива на енергийните оценки, предоставени от Кеймбриджския индекс на потребление на електроенергия (CBECI). Индексът CBECI често се цитира в медиите и показва че биткойнът като цяло консумира 122 TWh електрическа енергия годишно.

Анализаторът е включил в своите пресмятания допълнителни параметри като средното технологично време на живот на цифровите ферми за добив на биткойни, скоростта на създаването на нови материали, появата на нови технологии и други подобни, като по този начин се получава, че годишната консумация на електрическа енергия от страна на биткойна не превишава 88,95 TWh.

Като се вземат предвид консумацията на електрическа енергия от класическата физическа банкова инфраструктура – процесът на създаването на купюрите и монетите, тяхното транспортиране, използваната компютърна техника и т.н., тя консумира около 5000 TWh годишно или 56 пъти повече електрическа енергия в сравнение с биткойна.

В отчета се разглежда и ефективността на транзакциите, която показва, че към днешен ден при текущия размер на блока и при условие, че блоковете са максимално запълнени, то ефективността на биткойна е 5,7 пъти по-висока в сравнение с банковата система. Но това е изчислено без да се включва влиянието на Lightning Network. В своето интервю пред медиите Кхазака каза следното:

„Lightning ще даде възможност на биткойна да извършва много повече транзакции без да се увеличава консумацията на електрическа енергия. Това е магия“.

В отчета се прави важен извод, че комбинацията на биткойн плюс Lightning Network ще направи биткойна 194 милиона пъти по-ефективен от класическата платежна система, използвана в наши дни.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

12 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини