Vault 7: Спекулациите около смъртта на известен журналист се завръщат

4
20

Опасенията, че “IoT революцията“ или идеята всяко устройство или вещ около нас да ползват Интернет, може да засегне не само дигиталната ни сигурност, но и физическата ни, засега не намират почва. Документиран случай за това няма. А възможно ли е?

Преди четири години американският журналист Майкъл Хейстингс намира смъртта си при доста странни обстоятелства, когато мощният му автомобил се забива в крайпътна палма по идеално права отсечка по улиците на Лос Анджелис. Хейстингс е отявлен критик на управлението на Обама и мерките на неговата администрация, вземани по отношение на свободата на журналистическото слово, определяйки политиката на Ваингтон, като „война срещу журналистиката“. Последната му публикация е в Buzzfeed и е озаглавена: „Защо демократите обичат да шпионират американците“. Месец по-късно той намира смъртта си във въпросната катастрофа, а почитателите на теориите на конспирациите не спират с догадките, обсъждайки вероятността колата му да е била отклонена дистанционно. Две години по-късно те намират още по-голямо основание за теориите си, когато Чарли Милър и Крис Валасек демонстрират отдалечено хакване на автомобил.

Стигаме до миналата седмица, когато Wikileaks публикува хиляди документи, разкриващи това, че ЦРУ е събирало (и предполагаемо използвало) множество инструменти и експлойти за уязвимости, за да компрометират електронните устройства на своите цели – компютри, таблети, смартфони, телевизори, IoT устройства и… свързани автомобили. Скоро след инцидента, San Diego 6 News разкрива, че Хейстингс е разследвал тогавашния директор на ЦРУ Джон Бренан. Медията предава, че броени часове пред да намери смъртта си, той се е свързал с адвоката на Wikileaks Джеифър Робинсън. Тези дни Mintpress припомнят, че е имало някои необяснени неща около инцидента, като например това, че въпреки 60-градусовото отклонение на автомобила към палмата не се виждат следи от спирачен път. Освен това, служител на компания, чиито офис бил разположен в близост до инцидента заявява, че колата се движела необичайно бързо и малко пред сблъсъка се чул силен шум от каросерията. Инцидентът така и не бил разследван от външни инспектори експерти, независимо от публичните спекулации за възможна външна намеса.

Връщайки се в наши дни, сред публикуваните тайни на ЦРУ се откриват и данни за метод, чрез който да се инсталира зловредна програма в контролната система на автомобил, което да позволи осъществяването на почти неразрешими покушения.

През 2013г. сайтът WhoWhatWhy пише, че обект на последните разследвания на Хейстингс са били инструменти за следене и зловредни програми, разработвани от ЦРУ.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
2 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
ЦРУ враг на народа
ЦРУ враг на народа

Жалко за човекът.Излиза, че ако си „някой“, трябва не само да ползваш стари телефони тип Нокиа 3310, а и колата ти също да е от по-старите, телевизорът ти да не е „смарт“…доживяхме да станем роби на технологиите.

RIOTT
RIOTT

Даже и нокиата може лесно да бъде превърната в проследяващо и подслушващо устройство. При достатъчно желание и ресурси могат да те следят и катастрофират и без „умни“ технологии.

bluewater
bluewater

Вярно но новите технологии улесняват значително.

Анонимен
Анонимен

В изтеклите документи имаше и материал, че ЦРУ колекционират паролите на имплатираните пейсмейкъри, за да програмират при необходимост фатална сърдечна недостатъчност…