fbpx
5.2 C
София

Vestas започна строителството на вятърна електроцентрала с рекордна мощност

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Датският енергиен гигант Vestas Wind Systems A/S обяви, че започва изграждането на най-високата и мощна вятърна електроцентрала в света. Това е проектът V236-15 MW – вятърна турбина с височина над 280 метра и мощност 15 мегавата. Електрическата централа може да произвежда енергия в рамките на 80 гигаватчаса, което е достатъчно за 20 хиляди жилищни сгради и намаляване на вредните емисии от въглероден диоксид с 38 хиляди метрични тона.

CNBC съобщи, че Vestas вече е започнала строежа на новата турбина. Когато нейното изграждане бъде завършено, V236-15 ще бъде инсталирана в западната част на Дания. Прототипът ще бъде инсталиран близо до брега на морето, което ще облекчи неговото тестване в реални условия. След неговото инсталиране прототипът V236-15 MW ще бъде най-голямата вятърна електроцентрала в света – при височина 280 метра, дължината на неговите перки е 115,5 метра.

По време на тестовете на V236-15 MW ще бъдат записвани данните, необходими за получаване на сертификат за търговско използване на новата турбина. Ако властите на Дания одобрят пилотния проект, Vestas възнамерява да започне серийното производство на аналогични вятърни електрически централи. Това може да стане най-рано през 2024 година. Компанията заяви, че използването на само една подобна вятърна електроцентрала означава намаление на вредните емисии от въглероден диоксид, аналогично на емисиите на 25 хиляди леки автомобила с ДВГ.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини