6.7 C
София

Volkswagen спира продажбите на автомобили с ДВГ до 2035 г.

Най-четени

Volkswagen планира да спре продажбите на двигатели с вътрешно горене в Европа до 2035 г., казва член на борда на немския вестник Muenchner Merkur, цитиран от Ройтерс.

Клаус Целмер, член на борда на директорите по продажбите на немския автомобилен концерн, заяви пред вестника, че компанията ще „излезе от бизнеса с автомобили с двигатели с вътрешно горене в Европа между 2033 и 2035 г.“ Но, добавя още той, ще отнеме повече време за спиране на продажбите на автомобили с двигатели с вътрешно горене в САЩ и Китай – което ще стане факт на по-късен етап, според неговите прогнози. Доста повече време за този процес той очаква, че ще бъде необходимо за страните от Южна Америка и Африка.

Целмер твърди, че целият автопарк на света ще бъде въглеродно неутрален до 2050 г. Той очаква, че електрическите превозни средства ще представляват 70% от общите продажби на нови автомобили на компанията в Европа до 2030 г.

Целите на немския производител за въглероден неутралитет се доближават до тези на повечето му конкуренти от индустрията – Ford заявиха по-рано тази година, че ще продават само електрически автомобили на територията на Европа до 2030 г. и планира да похарчи 1 млрд. щатски долара за преобразуването на фабриката с Кьолн, Германия, в производствена линия на електромобили. И през април Honda заяви, че планира постепенно да елиминира производството си на автомобили с ДВГ, като очаква то да бъде напълно прекратено до 2040 г.

Няколко европейски държави отделно имат свои собствени цели за забрана на традиционните превозни средства с ДВГ на изкопаеми горива, като Норвегия се стреми това да стане до 2025 г., а Франция гледа на 2040 като реалистична година за тази цел. Обединеното кралство планира до 2030 г. въглероден неутралитет, докато в САЩ местната управа на Калифорния планира за забрани продажбите на превозни средства на изкопаеми горива до 2035 г., като щатите, които приемат тези цели, също нарастват с всеки изминал ден.

Защо Европа е по-лесна за тази промяна?

Както можем да си направим извод от прогнозите и целите на много производители, те дават значително по-кратки срокове за реализиране на трансформацията на превозните средства в Европа. Донякъде това се дължи на високото развитие на инфраструктурата и готовността за приемане на електромобили на Стария континент, плюс наличието на фабрики, готови да ги произвеждат, както и значителния ангажимент на почти всички правителства, към финансиране на покупките на електромобили и подпомагане на цялостния процес по подмяна на автомобилите с двигатели с вътрешно горене. Отделно, автомобилните концерни отчитат и една идея по-ниски продажби на чисто нови автомобили на територията на Европа, спрямо тенденциите на други свои пазари.

Абонирай се
Извести ме за
guest
22 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини