fbpx
-0.8 C
София

VW: Трябват ни промени, за да не се превърнем в Nokia

Най-четени

Volkswagen има едни от най-амбициозните планове в автомобилната индустрия. Компанията си е поставила за цел да успее да продаде 22 милиона електрически превозни средства до 2028 г. Концернът заяви, че до тогава ще може да предложи на пазара до 70 електрически модела. Според изпълнителния директор Херберт Дайс, това все още не е достатъчно. За да ускори програмите за електрически автомобили и самоуправляващи се превозни средства, компанията ще съкрати ресурсите впрегнати в производството на МПС с двигатели с вътрешно горене и автомобилите с горивни клетки. Но ще бъде ли това достатъчно?

Трудно е да се отговори на въпроса, тъй като изпълнителният директор смята, че компанията се нуждае от спешни кардинални промени, за да не я сполети съдбата на Nokia, която падна от трона на световен лидер в производството на смартфони, несъобразявайки се с работата на конкуренцията (Apple).

Автомобилният гигант иска да увеличи пазарната си капитализация до 200 милиарда евро (от настоящите 91 милиарда), като освежи активите си, понижи разходите и разшири иновациите в мобилността, като едно от направленията, в които ще инвестира са електрическите и самоуправляващи се автомобили.

„Големият въпрос е: достатъчно бързо ли се справяме? Ако продължим с настоящата скорост, би било много трудно да постигнем целите си“ – така Херберт Дайс обобщи своята критика и плановете на компанията.

„Епохата на класическите производители на автомобили вече приключи.“

Електромобилите са пътят, по който Volkswagen и останалите производители на автомобили могат да се справят с все по-строгите норми за вредните емисии на CO2.

„Вероятно това е най-голямото предизвикателство, пред което Volkswagen се е изправяла до момента“, визирайки плановете на производителя да отговори на новите стандарти за емисиите на Въглероден диоксид. Особено важно е да се минимизират разходите, най-вече в Германия. VW ще прекрати програмата си с горивни клетки, тъй като автомобилите с водородно захранване няма да са толкова конкурентни, колкото електрическите автомобили с акумулаторни батерии. VW ще съкрати бюджета и на дъщерния филиал за мобилни услуги MOIA.

Фокусът на компанията оттук нататък ще е върху печалбата, а не върху производствените обеми.

„Да вземем за пример Бентли (Bentley), те доставят по около 10 000 автомобила. Ако трябва да съм напълно честен, бих предпочел 5000 доставки на година и печалба над 20%“

Интересен аспект е анализът на Wood Mackenzie, според който VW наистина ще стане най-големият производител на електромобили, но е слабо вероятно да успее да продаде 22 милиона превозни средства до 2028 г., а ще стигне до границата от 14 милиона. За да успее да продаде 22 милиона автомобила, компанията ще трябва да притежава 53% от пазарния дял на световния пазар на електрически автомобили до 2028г., като същевременно и покрие 57% от световното производство на акумулаторни батерии.

Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини