Yahoo разработват GPS технология, която ще ни води по най-красивия път

0
50

Повечето шофьори желаят да стигнат до крайната си дестинация възможно най-бързо. В този смисъл повечето съвременни GPS устройства се справят добре със задачата да ни показват най-бързия и най-добре структуриран маршрут, което обикновено означава скучната магистрала. Има собственици на автомобили, обаче, които нарочно странят от големите пътища, за да изпитват по-голямо удоволствие докато шофират, наслаждавайки се на природата или живописните градчета разположени покрай по-малките пътища.

Ако вие сте по-скоро от вторите, то ще ви зарадваме с новината, че в момента Yahoo разработват GPS технология, която ще може да измерва „красотата“ на един маршрут, използвайки специално създаден за тази цел алгоритъм. Идеята е бъдеща услуга да ни показва възможно най-красивия кратък маршрут към целта ни.

Екипът на Yahoo първоначално е събрал отзиви от потребители, на които били показани избрани снимки от Street View или Geograph. След това локациите, които получили най-много положителни отзиви, били отбелязани на карта и накрая свързани помежду си в маршрут. В крайна сметка, новите маршрути били с 12% по-дълги от най-краткия възможен, но пък всички участвали в проведен експеримент се съгласили, че били много по-приятни от естетична гледна точка.

Следващата стъпка била автоматизиране на описания по-горе метод, като полученият нов, по-бърз метод бил успешно тестван в американския град Бостън. Там по-голямата част от участвалите в експеримента потвърдили, че малко по-дългият, но по-красив маршрут бил по-добър от най-краткия.

Сега екипът на Yahoo е започнал да разработва мобилно приложения, чиято бета версия ще бъде пусната за тестване от всеки заинтересован потребител. Кога, обаче, ще се случи това, засега не можем да ви кажем.

 

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари