fbpx
5.1 C
София

YouTube тества нова подкаст платформа в САЩ

Най-четени

YouTube предприема следващите си стъпки по пътя на изграждането си като платформа домакин на подкасти. Компанията в момента тества специална подкаст страница в настолната си версия и в мобилните си приложения, която ще позволи на създателите на подкасти да пускат нови епизоди от поредиците си директно в платформата, дори да нямат видео, с което YouTube цели да се превърне в още един канал, през който съдържанието да достига до потребителите. В момента новата подкаст платформа на компанията е достъпна само за някои потребители от САЩ, като тепърва предстои достъпността ѝ да бъде разширена до повече хора.

От малкото YouTube канали, които вече са се възползвали от новата платформа, можем да видим, че главно първоначален интерес към услугата проявяват създателите, които публикуват подкаст съдържанието си като видеоклипове, но искат да предложат на слушателите си и само аудио версия. Навярно обаче в бъдеще ще се възползват и повече подкастъри, които създават съдържанието си в конвенционалния аудио подкаст формат. С този ход YouTube се стреми да задържи повече и за по-дълго потребителите и създателите на съдържание в платформата си.

Според информация от портала 9to5Google към момента подкаст платформата на YouTube не предлага особено много инструменти и функционалности нито за създателите на съдържание, нито за потребителите, но въпреки това е доста семпла и функционална. Подкастите са групирани по жанр, като има и класации за най-популярни епизоди, най-популярни плейлист от епизоди, препоръчано персонално съдържание, популярни създатели на подкасти и други.

Подкастите в YouTube

Както става ясно подкастърите ще могат да подават своите аудио предавания чрез RSS, като YouTube ще им предложи разширени възможности за аудио реклама, анализи и други полезни функции, които да им помогнат за повишаване на популярността на аудио съдържанието, което създават.

До някаква степен може да изглежда малко странно, че водещата видео платформа се насочва към инструменти за изцяло аудио съдържание, но всъщност това е обясним ход от страна на компанията, предвид нарастващата аудитория на подкаст съдържанието и набиращите популярност подкасти и поредици, които ангажират силно вниманието на потребителската аудитория.

Аудио съдържанието безспорно се утвърждава като посока, към която всички социални мрежи и дигитални платформи вървят. Освен че потребителите вече гледат все повече видеоклиповете в социалните мрежи с включен звук на устройствата си (за някои от вас може да е странно, но данните показват, че допреди няколко години по-голямата част от потребителската аудитория консумира видео с изключен звук на устройството), за което донякъде роля има TikTok, паралелно консумирането на аудио съдържание под всякаква форма се увеличава неимоверно – така YouTube Music вече има 77 милиона платени абонати, а дори не е най-използваната услуга за стрийминг на музика.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини