fbpx
1.4 C
София

Алгоритмите на YouTube са премахнали над 11 милиона видеа в разрез с правилата

Най-четени

YouTube обяви, че е премахнала над 11,4 милиона видео клипове между април и юни тази година, като по-голямата част от тях – 10,85 милиона, са били маркирани и премахнати само и единствено чрез използването на автоматизирани системи, както става ясно от изявлението на компанията от вторник. Поради коронавирусната пандемия, най-популярната мрежа за видео споделяне в света казва, че „значително е намалила необходимостта от човешки преглед и рецензия“ на видео клиповете, които са в разрез с правилата и политиките. Изглежда, че от началото на глобалното разпространение на коронавирусната пандемия, платформата е премахнала повече от два пъти видео клипове, в сравнение с предишното тримесечие от януари до март 2020 г.

„Нашите системи са успели да открият и премахнат над три пъти повече съдържание, което е било маркирано като съдържащо насилие, екстремизъм или потенциално било могло да навреди на по-младата аудитория на портала“, обясняват от YouTube. „Това включва дори забавни видео клипове и предизвикателства на влогъри, които не са лесни за изпълнение и могат да застрашат непълнолетните.“

Обикновено YouTube разчита на автоматични алгоритми, за да маркира видео клиповете, които потенциално биха могли да бъдат в разрез с правилата, като след това предстои те да бъдат прегледани и оценени от хора. Тъй като този път компанията е решила засечените като нередни от алгоритмите видеа, директно да бъдат премахвани, се е наложило да се увеличи броя на служителите, които разглеждат обжалванията за премахване на видео клипове. Статистиката сочи, че по-малко от 3% от всички автоматично взети решения за премахване на видеа са били обжалвани, като възстановените след обжалване са били двойно по-висок процент спрямо първото тримесечие на годината.

От всички премахнати видео клипове, 3,8 милиона са били свалени от съображения за безопасността на децата, 3,2 милиона заради спам или измамно съдържание, 1,7 милиона за голота, порнография или сексуално съдържание, 1,2 милиона за насилие и 900 000 за насърчаване и подстрекаване към насилие.

Само 382 000 видеоклипа са били докладвани за премахване от потребители, 2220 са докладвани от неправителствени организации и 25 от правителствени агенции. Три четвърти от всички премахнати видео клипове, са били свалени още преди да достигнат едва 10 гледания, което определено е знак, че алгоритмите и системите за засичане на вредоносното съдържание на YouTube, определено са си свършили работата през наблюдавания период.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини