fbpx
7.6 C
София

Сателитите Starlink на SpaceX ще доведат до фундаментални промени в астрономията

Най-четени

Астрономите казват, че нарастващите изкуствени „мегасъзвездия“ от сателитите на спътникови мрежи като Starlink на SpaceX неизбежно ще променят астрономията и дори могат да променят наблюдаването на нощното небе за хората от всички краища на Земята.

Това беше основното послание в нов астрономически доклад, публикуван във вторник, който също очертава шепа стратегии намаляването на въздействието върху науката, тъй като хиляди или може би десетки хиляди нови спътници ще бъдат изстреляни в орбита през следващите няколко години, и крайната картина е неясна.

„Никаква комбинация от смекчаващи мерки няма да елиминира напълно въздействието на сателитните съзвездия върху оптичната инфрачервена астрономия“, казва Кони Уокър от NoirLab към Националната научна фондация пред журналисти и учени в призив за вземането на мерки.

Докладът е част от семинара Satellite Constellations 1, известен още и като Satcon1, проведен от 29 юни до 2 юли от NoirLab и Американското астрономическо дружество и присъстващи практикуващи над 250 астрономи, инженери, търговски представители на спътникови мрежи и други.

„Съществуващите и планирани големи съзвездия от ярки спътници в ниската земна орбита (LEOsats) ще променят коренно астрономическите наблюдения при оптични и близки до инфрачервения спектър (NIR) дължини на вълните“ – с този текст започва 22-страничният документ, придружен от още 108 страници технически доклади.

Особено засегнати от промените ще бъдат предстоящите космически обсерватории като Вера С. Рубин, която се изгражда в момента в Чили.

„Обсерваторията Рубин и гигантските 30-метрови телескопи, които ще излъчват в реално време онлайн през следващото десетилетие, ще подобрят значително разбирането на човечеството на Космоса“, заяви съпредседателят на Satcon1 Джеф Хол от Обсерваторията Лоуел във Флагстаф, Аризона.

Хол обясни, че подобни проекти ще бъдат до голяма степен нарушени заради непрекъснато увеличаващия се брой спътници в орбитата.

Излъчваната яркост и влиянието на малките спътници, създадени и изстреляни в орбита, за да осигурят глобален широколентов достъп, изненадаха учените и компаниите, които ги създават, като заедно започнаха да търсят решения на проблема.

Докладът очертава шест подхода, които биха могли да намалят вредата, нанесена върху астрономическите наблюдения. Те включват задаване на ограничение на височината на сателитите, затъмняване на повърхността им или използване на „сенници“ от типа на VisorSat на SpaceX, с цел да се намали отразяването на слънчева светлина, както и да се премахне въздействието им върху изображенията, заснемани през телескопи и други средства за космическо наблюдение.

Единственият вариант за пълно елиминиране на влиянието, който се очертава в доклада, е спътниците да бъдат изстрелвани в друга орбита, но това би било непрактично и нежелано от SpaceX и други компании. От самата SpaceX към момента не са отговорили на искането за коментар.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини