Анализатори прогнозират спад във финансовите показатели на Nokia

0
443

Финландският производител на телекомуникационно оборудване Nokia се готви с тримесечния си отчет и експертите очакват, че компанията ще отчете малък спад в оперативната печалба на фона на съкратените инвестиции от страна на операторите и патентния спор с Apple.

Nokia също така, както и конкурента – шведската компания Ericsson и китайската Huawei – страдат поради факта, че търсенето на оборудване за 4G мрежите е достигнало своя връх, а преходът към стандарта от следващо поколение 5G още не е започнал. Въпреки това, експертите отбелязват, че в сравнение с Ericsson, финландската компания се намира в по-добра форма, благодарение на успешната консолидация и стратегия за намаляване на разходите.

По-специално, анализаторът от OP Equities Хану Раухал препоръчва покупката на акциите на Nokia и смята, че заедно с тримесечните резултати, компанията ще представи оптимистични прогнози.

„Nokia е получила няколко поръчки през тази година и активно работи в САЩ, а Европа остава под въпрос“ – казва експертът.

Според проучване на „Ройтерс“, анализаторите средно прогнозират, че през първото тримесечие на 2017 г. печалбата на Nokia преди плащането на данъците и лихвите (коефициентът EBIT) възлиза на 334 милиона евро. Това е с 3% по-малко, отколкото година по-рано. Заедно с това се очаква, че в технологичното подразделение на Nokia ще бъде регистриран спад с 21% заради съдебните спорове с Apple, която в продължение на няколко години отказва да изплати авторските и лицензионни възнаграждения.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари