fbpx
4.2 C
София

Анализатори: Русия скоро ще има надмощие над Украйна в полето на „електронната война“

Най-четени

Докато руската война в Украйна продължава да се проточва, с нея продължават и бурните опити на Русия в полето на дигиталните технологии.

В последната фаза на войната, която вече продължава повече от шест месеца, различни наблюдатели и анализатори отбелязват, че руските системи за електронно воюване (EW) в момента играят по-голяма роля дори от сухопътните битки, бомбардировките и други конвенционални военни атаки.

Под сборното название „електронна война“ или EW се разбират широк набор от софтуерни или хардуерни системи, които могат да заглушават, прихващат и локализират вражеската комуникация. През месец юни тази година от Асошиейтед прес съобщиха, че Русия е започнала да използва активно такива системи в Източна Украйна, като достъпа до вътрешните комуникации на украинската армия помага на Русия да локализира своите войски и оборудване предварително на възлови локации, с което да има преднина във военната инвазия. Украинските военнослужещи заявиха пред медията, че проследяването на GPS системите, вътрешните мобилни и фиксирани комуникационни линии и заглушаването на системите представлява много сериозна заплаха за ефективността на армията.

Нов анализ, публикуван в Spectrum, изготвен от Института на инженерите по електротехника и електроника (IEEE) също твърди, че макар и досега да не сме виждали сериозни постижения от страна на Русия в полето на електронната война с Украйна, то оттук насетне технологичните средства за атака ще наклонят везната в полза на армията на Путин.

„Експертите отдавна рекламират Русия като притежаваща едни от най-опитните и най-добре оборудвани военнослужещи за водене на радиоелектронна борба в света“, пише Брайън Кларк, директор на центъра за отбранителни концепции и технологии към Института Хъдсън, чието становище е част от доклада на Spectrum. „Така че в първите дни от нахлуването на 24 февруари анализаторите очакваха руските сили бързо да получат контрол и да извадят от строя десетки информационни системи на Украйна, с което да доминират в този сектор. И макар и това да не се случи съвсем досега, то навярно през следващите месеци ще видим много осезаемо надмощието на Русия в полето на електронната война.“

Според Кларк, сега, когато руските войници контролират по-голяма част от територията на Украйна, Русия прибягва и да повече обсадни атаки около украинските градове, а това от своя страна разширява силата и възможностите на руската армия да атакува в полето на електронната война. Междувременно технологиите за прихващане на вражеските комуникации позволяват на руските сили да локализират и насочват украинската артилерия, с което допълнително притискат армията на Украйна, освен с численото си предимство.

Освен официалните действия по прихващане и заглушаване на комуникациите на Украйна, неофициалните хакерски атаки срещу много украински държавни, банкови и други ключови системи също изиграва своята роля.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини