Интелигентните говорители Amazon Echo и Google Home, съответно номер едно и номер две най-популярните такива джаджи в Съединените щати, днес са в десетки милиони домакинства и битката е много вероятно да се нагорещи още повече, тъй като двамата технологични гиганти правят стъпки да сложат Alexa и Google Assistant във всеки дом.

Не става дума само за това кой говорител ще изберете да възпроизвежда музика или да настрои таймера на някой домакински уред. Не е въпрос дори на продажбите интелигентни високоговорители. Това, което е в залог тук, тъй като домашният AI става по-надежден и стабилен, е коя платформа може да действа като портал за стрийминг на видео услуги, стрийминг на аудио, търсене в интернет, пазаруване и цял куп домашни услуги.

Това е обяснението на това защо Google забрани Amazon Echo устройствата в YouTube, а Amazon спря продажбите на умните домашни устройства Google Nest от своя онлайн пазар.

Именно затова анализаторът на Morgan Stanley Брайън Новак казва днес, че компанията-майка на Google Alphabet трябва да купи на всяко домакинство в САЩ по един Home Mini интелигентен високоговорител за 49 долара. Това ще ѝ струва 3.3 милиарда долара, но може да помогне на компанията да се конкурира с Amazon и да излезе на печалба пет пъти повече от сегашните печалби от търсенето на дребно.

Драстичният ход може да бъде важен, твърди Новак, защото Amazon завзема от пазарния дял на Google за търсенето.

Макар че това може да изглежда като необичайно изявление и нещо, което потенциално би могло да засили страха на хората от тенденцията за „Големия брат“ в големите технологични компании, всъщност това не е толкова невероятно изказване.

Пазарът на интелигентни говорещи има голям потенциал. В съответствие с предишната си оценка, която приближава 40 милиарда долара, Morgan Stanley предсказва, че до 2022 г. пазарът на гласови услуги ще бъде 44 милиарда долара, а мнозинството от американските домакинства ще има интелигентен говорител.

Докато Amazon доминира в областта на електронната търговия, гласовото пазаруване в Google Assistant работи с най-големите търговци на дребно в САЩ, включително Costco, Target и Home Depot.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари