Изглежда че лунният хелий-3 става аналог на земния нефт: всички държави се опитват да вземат под свой контрол запасите от това гориво, цената на които се оценява на трилиони долари.

Пресмятанията на учените показват, че 0,02 грама хелий-3 при термоядрен синтез дава енергия колкото изгарянето на един барел нефт. А 40 тона хелий-3 са достатъчни да осигурят енергията на САЩ в продължение на една година. Остана само да бъде направен термоядрения реактор.

Освен САЩ, Русия и Китай, поредната държава, обявила плановете си за добив на хелий-3 на Луната, стана Индия. Индийската лунна програма предвижда мисия до Южния полюс на Луната, където специализиран космически апарат ще изследва лунната повърхност. The Economic Times съобщи, че изстрелването на космическата станция „Чандраян-2“ с орбитален апарат, модул за меко кацане и лунен роувър, е планирано за месец октомври тази година. Роувърът има 6 колела и може да работи минимум 14 дни на разстояние до 400 метра от модула за кацане.

Още през 2010 година САЩ обяви дефицита на хелий-3 за заплаха за националната безопасност на страната. В американския парламент имаше изслушвания на тази тема. Хелий-3 е и единственото надеждно и безопасно вещество за броячите на неутрони. Тоест, за детекторите на радиационно излъчване. Към днешен ден няма алтернатива на използването на хелий-3. В американския парламент бе съобщено, че досега доставките на това ценно вещество е осъществявала Русия в количество около 25 000 литра годишно. Но след това доставките са прекратени, понеже САЩ реши да създава собствени стратегически запаси. Хелий-3 се получава от разпадането на тритий, който не се произвежда още от 1988 година.

На Земята, хелий-3 почти не с е среща в естествен вид. Но на Луната, според различни пресмятания, има от 500 000 до 10 милиона тона от това ценно вещество.

Най-главното е, че хелий-3 е най-перспективното гориво за термоядрените реактори в близкото, а може би и не толкова близкото бъдеще. Дори и в играта Mass Effect човечеството използва хелий-3 като основно гориво, а във филма „Луна“ се извършва промишлен добив на хелий-3, използван за генериране на енергия на Земята.

Може би тези фантастични сюжети скоро ще се въплътят в реалния живот. Според учените, луниите запаси от хелий-3 са достатъчни да осигурят всички енергийни потребности на Земята за 250-300 години.

Държавите, които имат потенциал да доставят хелий-3 от Луната на Земята, ще диктуват целия процес“ – заяви К. Сивън, председател на индийската организация за космически изследвания. „Аз не искам да сме една от тези страни. Аз искам да ги водя“.

Изпращането на лунен роувър е само първата стъпка на индийската лунна програма. Страната предвижда изграждането на лунна орбитална станция и кацането на индийци на Луната.

В 21 век само една държава изпрати на повърхността на Луната модул за меко кацане и роувър. Това е Китай. САЩ планира собствен лунен орбитален апарат през 2020 година.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари