Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията препоръчаха във вторник напълно ваксинираните американци да започнат отново да носят маски на закрито, ако живеят в район, в който в момента има „значително или високо“ предаване на COVID-19, като се позовават на опасността от доминиращия сега делта вариант.

За окръзи със значителни нива на предаване на вируса се считат тези, които са отчели между 50 и 100 случая на 100 000 души през последните седем дни, съобщиха от агенцията. За окръзи с високо предаване на вируса се считат тези с над 100 случая на 100 000 за последните седем дни.

Директорът на CDC Рошел Валенски направи съобщението по време на брифинг. Тя каза, че има нови научни доказателства, че делта вариантът се държи по много различен начин от вариантите, които познаваме до момента, както и че случаите на заразяване при напълно ваксинирани хора макар и все още да са редки, могат да бъдат толкова заразни, колкото инфекциите при неваксинираните хора.

„Тези нови сведения са тревожни и за съжаление изискват промяна в мерките и плановете“, каза Валенски.

CDC също обяви препоръка всички ученици, учители и посетители в учебните заведения в САЩ да носят маски, докато са на закрито, независимо дали са ваксинирани или не. Дистанционното обучение все още не е изключено като мярка и засега остава с приоритет в САЩ, стана ясно още по-рано този месец. Децата на възраст под 12 години на територията на страната все още не могат да бъдат ваксинирани срещу коронавируса. Освен тях, в страната също има и значителен процент на имунокомпрометирани хора, които не могат да получат високо ниво на защита дори от ваксините.

„С изключение на това, че в защитата на ваксините може да има уязвимости, искахме хората да разберат, че болестта все още не е напълно победена“, каза Валенски.

По време на брифинга директорът на CDC каза, че в общностите с ниски нива на ваксинация сред населението все още се регистрира значително количество случаи на коронавируса, като в тези региони все още последиците от заболяването са тежки. Въпреки това, дори човек да се зарази с делта варианта на вируса, когато е ваксиниран, рискът от развиване на тежки симптоми се намалява до седем пъти, докато рискът от хоспитализация или смърт се намалява до двадесет пъти.

Очакваната промяна в насоките на CDC идва след увеличението на съобщенията за заразяване и развиване на тежки симптоми от силно заразния делта вариант на вируса сред ваксинирани хора. Световната здравна организация от своя страна обяви, че всички хора трябва да продължат да носят маски за лице на обществени места.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари