fbpx
5.1 C
София

Все повече цветнокожи жени напускат работата си в Google

Най-четени

Последният доклад на Google за социалното разнообразие на служителите в компанията показва скок на напусналите цветнокожи жени, въпреки постигнатите промени в разнообразието и равнопоставеността на цветнокожите в компанията. Компанията има поставена цел да удвои броя на цветнокожите си служители до 2025 г. Технологичният гигант изпитва особени трудности при задържането на работа на цветнокожи жени, става ясно от доклада.

Google използва скала, която нарича индекс на отпадане, като числото 100 се използва като еталон в нея. Докладът показва, че цифрата за отпадане от работната сила на цветнокожи жени по този индекс се е увеличила от 110 през 2020 г. на 146 през 2021 г. Сред жените с индиански произход индексът на отпадане е достигнал 148 през 2021 г. в сравнение със 123 през 2020 г. Данните за напускане на служителите през 2021 г. също са по-високи за азиатските мъже и жени, показва докладът.

„Признаваме трудностите с разнообразието на персонала, които имаме, както и позицията на компанията, която управляваме, и знаем, че има и други компании, които следят нашите действия“, заяви главният директор на Google по въпросите за разнообразието Мелъни Паркър във видео, придружаващо доклада. „И ние искаме да сме сигурни, че не просто показваме успехите си, но и показваме областите, в които е необходимо да настъпят промени, за да има цялостно подобрение на резултатите.“

Компанията постигна известен напредък в представянето и целите си за разнообразие, като удвои броя на служителите от цветнокожата общност, наети на ръководни позиции в САЩ, които достигат до 7,1% през настоящата година спрямо 3,6% през миналата, а броят на жените в ръководството на Google по света се е увеличил от 26,7% на 28,1%. Въпреки всичко това, американската работна сила на компанията е съставена от 68 процента мъже и едва 32 процента жени, показва докладът. Петдесет процента от работната сила на компанията в САЩ е бяла, в сравнение с 42% от азиатски произход, 4,4% са чернокожи и 0,8% от служителите са с индиански произход.

Google съответно се сблъсква с множество критики в край на миналата и в началото на настоящата година, за това как се справя с уволнението на изследователя по етиката на изкуствения интелект Тимнит Гебру, след като тя написа статия, която поставя под въпрос безопасността на големите езикови модели. Гебру обвини Google в расизъм и отмъщение и се сблъска с онлайн тормоз в продължение на месеци след случая.

През октомври главният изпълнителен директор на компанията Сундар Пичай написа публикация в блог, че компанията планира да удвои броя на служителите от цветнокожата общност до 2025 г. и да увеличи броя на недостатъчно представените работници на ръководни длъжности с 30 процента. „Ще носим отговорност за създаването на приобщаващо работно място“, пише Пичай.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

11 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини