fbpx
-0.8 C
София

Норвегия иска инфлуенсърите да обявят, че снимките им в социалните мрежи са обработени

Най-четени

В опит да се пребори с недействителните реални за красота и външен вид, нов закон в Норвегия изисква потребителите да включват информация и съобщение за отказ от отговорност за съдържание и реклами, в които телата и лицата на участващите хора са редактирани с програми за графична редакция.

Новите разпоредби на норвежкото министерство за защита на децата и семейството, правят незаконно влиятелните лица и рекламодателите да споделят ретуширани снимки в социалните мрежи, без да информират за това своята аудитория, в опит да се ограничат нереалистичните представи за красота и външен вид, за да се избегнат последващите ефекти върху живота и психиката на хората – ниска самооценка, развитие на хранителни разстройства, психични нарушения, проблеми със самочувствието и усещането за себестойност и други.

Преминавайки през парламентарно гласуване със 72 гласа „за“ срещу 15 гласа „против“, законът ще изисква изображенията, в които размерът на тялото, формата или кожата на субекта са променени, преди или след заснемането на снимката, да носят стандартизиран информационен етикет, който ще бъде публикуван от самото министерство. Примерите за изображения, които ще бъдат засегнати от новия закон са редактирани форми на талията, мускулната маса, лицето и много други.

Законът ще засяга само реклами или изображения, които се използват с промоционални цели, и директно или косвено маркетиране на продукти. Това обаче включва снимки, споделени от известни лица в социалните мрежи като Instagram, Facebook, TikTok, Snapchat и Twitter, ако публикациите се използват за някакви рекламни цели или по друг начин носят приходи на техните създатели – а това означава практически голям процент от публикациите на инфлуенсърите, които обикновено в девет от десет случая съдържат реклама, продуктово позициониране или друга форма на промотиране на продукти или услуги.

Експертите отдавна обсъждат ефекта на технологиите върху разбиранията за красота и външен вид, особено сред подрастващите поколения. Подобни бяха и съображенията на известната платформа за търговия с изображения Getty Images, която забрани снимки с ретуширани модели в своята база изображения. Франция също така въведе законодателство, което изисква модни списания да публикуват ретуширани изображения още през 2017 г.

В Норвегия нещата не стоят по-различно, като разговорът се концентрира върху фраза, която се превежда като „натиск върху вида на тялото“. „Натискът върху вида на тялото присъства на работното място, в публичното пространство, в дома и в различни медии“, пише Министерството на децата и семейството. „Натискът от обществото върху вида, пропорциите и чертите на тялото винаги е налице, често неусетно и е трудно за борба.“

„Изискването за обозначаване на ретуширани или манипулирани рекламни изображения е една мярка срещу натиска върху външния вид на тялото, която се надяваме да донесе полезен и значителен принос за ограничаване на негативното въздействие, което може да има такава реклама, особено върху децата и младите хора.“

Много влиятелни лица от Норвегия също са подкрепили приемането на законопроекта и в някои случаи твърдят, че той трябва да обхваща всички публикации в социалните мрежи, а не само рекламните такива.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини