fbpx
0.8 C
София

Увеличаването на CO2 в Амазония може да има по-сериозен ефект от обезлесяването

Най-четени

Дъждовните гори в Амазония са на път да станат още по-сухи и с по-малко дъждове през следващия век. Дори ако обезлесяването на горите бъде напълно спряно, а на този етап това не изглежда реалистично, изследванията и прогнозите на учените установяват, че глобалното покачване на въглеродния диоксид все още може да застраши климата над най-голямата тропическа гора в света.

Според новите симулации 50-процентовото увеличение на глобалните емисии на въглероден диоксид имат силата да намалят валежите в Амазония с драстично количество, което има вероятната равностойност на това, което би се случило, ако цялата гора бъде изсечена.

Очевидно това са екстремни и крайни сценарии, но те показват какво може да се случи, ако не направим нищо, за да променим поведението си.

„За наша изненада, само физиологичният ефект на въглеродния диоксид върху листата на гората би генерирал годишен спад от 12 процента в количеството на дъждовете, с 252 милиметра по-малко годишно, докато обезлесяването би довело до спад от 9 процента – с 183 мм. на годишна база“, казва екологът Дейвид Лапола от университета в Кампинас в Бразилия.

 

„Тези цифри са много по-високи от естествените вариации на валежите между една година и следващата, които обикновено са в рамките на 5-процентна разлика.“, допълва той.

На фона на данните, изглежда, че обезлесяването и емисиите на въглероден диоксид водят до намалени нива на влажност в Амазония, макар и по малко по-различни начини.

От една страна, обезлесяването означава по-малко зелени площи, които са основният източник за газообмен по време на фотосинтеза. Когато листата отворят порите или устицата си, за да вдишват въглероден диоксид и да издишват кислород, това също води и до отделяне на водни пари в атмосферата. А това в крайна сметка допринася за образуването на дъждовни облаци, които да напояват горите. Така се получава един затворен кръговрат – ако в горите има по-малко растения, във въздуха ще има по-малко влага.

Концентрациите на въглеродния диоксид обаче имат малко по-различен ефект. Тъй като обемите на този парников газ се увеличават, устицата остава отворена за по-кратки периоди от време. Това означава, че те също отделят по-малко пари в атмосферата, което води до едновременно намаляване на облачността и валежите.

Резултатите от новото проучване се привеждат в съответствие с предишните изследвания, които също установяват, че повишаването на въглеродния диоксид ще намали валежите в тропическите гори на Южна Америка, което ще доведе до увеличаване на валежите в горите и на други места по света.

Резултатите от това проучване също така предполагат, че Амазония е особено уязвима към повишаване на въглеродния диоксид, дори повече от горите в Азия или Африка. Когато Амазония произвежда по-малко водни пари, тогава дъждовните облаци над Атлантическия океан също ще бъдат по-малко, а това означава, че ще се наблюдава едно цялостно понижаване на нивата на влажността.

Подобни открития ясно показват, че местните действия по отношение на опазването на природата и климата в Амазония просто не са достатъчни. В крайна сметка бъдещият климат и екосистемите на тропическа Южна Америка ще зависят от глобалното намаляване на емисиите на въглероден диоксид, а не само от няколко държави, които ограничават вредното си влияние.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини