Генетично модифициран лилав домат от Norfolk Plant Sciences може да бъде пуснат в продажба през 2023 г.,

Компанията е подала заявление за одобрение в САЩ (USDA + FDA), както и за евентуално разрешение на ГМО продукта в Обединеното кралство. То обаче ще е на по-късен етап.

Професор Кати Мартин от Центъра „Джон Иннес“ в Обединеното кралство открива, че мишките живеят с 30 % по-дълго, когато диетата им е допълнена с лилав домат, който е богат на антоцианини.

Този богат на антоцианини домат, който се отличава с трикратно увеличен антиоксидантен капацитет, е създаден с два допълнителни гена от цветето „Кученце“. По този начин се получава естественият му лилав цвят. В момента лилавите домати се кръстосват с други сортове, за да се създадат нови. Това включва лилави чери домати и дори лилав домат „Биволско сърце“.

Антоцианините и тяхната антиоксидантна сила може да помогне за свалянето на риска от някои видове рак. Справят се ефективно със свободните радикали, защитавайки клетъчната ДНК. Нужни са още изследвания в областта, но потенциалът е обещаващ.

Идеята на този сорт е да може да се комбинира с различните системи за автоматично засяване.

Така ще се използва ефективно и в отдалечение региони, възползвайки се от придобитите си свойства за облагородяване.

Това е фантастично, никога не съм мислила, че ще видя този ден. Сега сме една стъпка по-близо до мечтата ми да споделям здравословните лилави домати с много хора, които искат да ги ядат. Неприятното е, че доматите ще се продават в Америка, а не и в Обединеното кралство. Поне за сега.

Но положителната страна е, че като се фокусираме върху домашните производители, ще бъдем ориентирани към потребителите и ще можем да получим обратна връзка и интерес. Те са ни необходими за разработването на други продукти.

Кати Мартин, професор, разработила богатия на антоцианини лилав домат.

Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари