fbpx
-0.4 C
София

Гугъл и професор от Станфордския университет разработват революционна технология

Най-четени

Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.

Вълшебства се случват в мистериозните Х лаборатории на Гугъл – таен изследователски център за разработка, намиращ се някъде около Bay Area в Северна Калифорния. Някои от предишните проекти на потайното подразделение на компанията бяха специалните очила Google Goggles и самоуправляващите се автомобили.

Но едно от най-магическите и може би…леко плашещи постижения на лабораторията е създаването на една от най-големите самообучаващи се и неподпомагани от човек невронни системи. Съставена от 16 000 процесора, въпросната система е способна да извърши сложни задачи, които са невъзможни за постигане посредством обикновени алгоритми. Една такава задача е да намира изображения на… котета в Интернет.

Като част от теста на една нова изкуствена когнитивна система, професорът от факултета по електронно инженерство към Университета в Станфорд Андрю Й. Енг (Andrew Y. Ng) и научният сътрудник от екипа на Гугъл Джеф Дийн са заредили машината с 10 млн. миниатюри на изображения от вида в YouTube. Без да и е било зададено какво да търси, мрежата е започнала да структурира зададената информация в йерархичен ред, като е елиминирала дублиращите се сходни изображения и е групирала определени изображения в групи.

Един пример за това представлява картинки на котки. Благодарение на огромното многообразие на видеа с котки в YouTube, кибер-мозъка е достигнал до събирателен образ, който представлява идеалната представа на въпросната мрежа за котешки образ. След това мрежата е била способна да разпознае своят нов любимец – котката, във видеа, независимо от стотиците и хиляди варианти, които са били доставени от феновете на пухкавите същества в мрежата за видео-споделяне YouTube.

Най-важното, обаче, казват учените е, че на мрежата не и е било зададено какво да търси.

Професор Дийн коментира в интервю за Ню Йорк Таймс: „Ние не сме и казали (на мрежата) по времето на обучаващият период, че това е котка. Може да се каже, че тя „изобрети“ една обща концепция за това какво е котка.“

Според изследователите в Гугъл, това отчасти се дължи на факта, че мрежата оперира подобно на визуализиращият кортекс в човешкия мозък. Смята се, че в него се намират т.нар. „първоначални неврони“ (grandmother neurons), които пазят ключови изображения за нас, като тези на вашите близки, да речем.

Системата е развила идея за това как изглежда човешко лице, въпреки, че и е липсвала специфичността на познатите лица пазеща се във визуализиращият кортекс при хората.

Професор Енг допълва, че въпреки, че системата се е научила на това как изглежда една котка и много черти на хората, на нея все още и липсват толкова връзки (синапси), колкото има в човешкия мозък. Накратко казано човек все още е по-силен от своя дигитализиран събрат.

В допълнение от екипа заявяват, че: „Нужно е да се отбележи, че нашата мрежа все още е твърде малка в сравнение с визиуализиращият кортекс при човека, който е милиони пъти по-голям, що се отнася до синаптичните връзки и невроните.“

Дейвид А. Бейдър от Техническия колеж по компютърни науки в Джорджия, обаче заявява, че откритията на екипа са индикатор за това, че ерата на човешкото превъзходство над машините е към своя край. Той допълва: „Моделирането на изцяло изкуствен визуализиращ човешки кортекс, може да бъде завършено до края на десетилетието.“

В един доста труден тест за разпознаването на 20 000 изображения, системата се представи по-добре от всяка друга машина позната днес. Установената точност на познаване беше 15.8%, 70% по-добре от предишният рекордьор при подобен опит.

Постигнатото от екипа бе представено на 29-та международна конференция по машинно обучение в Единбург, Шотландия.

Към настоящият момент, проекта се е пренесъл в тайните лаборатории на Google и „сървърните ферми“ на компанията.

Относно спекулациите за приложението на постигнатото откритие, то се прогнозира, че ще намери приложение в търсенето на изображения на Гугъл и адаптивното гласово разпознаване в мобилните устройства с Андроид.

Но професор Енг си е поставил една много по-амбициозна цел – машина способна да се учи изцяло сама, която да се развие в напълно съзнателна дигитална структура.

За да осъществи мечтата си обаче, той трябва да изчака непрестанният процес на хардуерна оптимизация да се развяие още малко и ще трябва да поработи върху някои фундаментални алгоритми.

Системата Х на Гугъл е близо до целта, но не съвсем. Професорът заявява: „Ще е фантастично, ако се окаже, че единственото, което е нужно да направим е да вземем настоящите алгоритми и да ги развием, но лично аз чувствам, че ние все още не разполагаме с нужните ни алгоритми.“

Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
lime.vonavi
lime.vonavi
9 години

Интересна новина, но очилата на Google са Project Glass, Goggles е програма за разпознаване на обекти в снимки.

Cthulhu
Cthulhu
9 години

Но професор Енг си е поставил една много по-амбициозна цел – машина способна да се учи изцяло сама, която да се развие в напълно съзнателна дигитална структура.

Skynet

Нови ревюта

Подобни новини