9.7 C
София

Европа повторно наложи на Intel рекордната глоба от €1,06 милиарда

Най-четени

Съдът на Европейския съюз отхвърли обжалването на Intel, с което американската компания се надяваше да се отърве от висящата си глоба. За тяхно съжаление, съдът повторно повдигна обвинението срещу компанията в монопол, налагайки им същата рекордна глоба в размера на €1,06 милиарда. Тази глоба бе определена още през 2009 година от Европейската комисия.

Европейският съд отново подчерта мнението си, че Intel, които държат около 70% от пазара за компютърни микрочипове – са се възползвали от доминантната си позиция между 2002 и 2007 година с цел да попречат на развитието на конкурентите си AMD.

По-конкретно, според съда, Intel са подкупвали голяма немска търговска верига на име Media-Saturn да зареждат само компютри с чипове на Intel, без такива с процесори на AMD. Според Европейския съд, това е идеален пример за антитръстова злоупотреба, за която американската компания трябва да си плати.

Intel се опитаха да обжалват не толкова обвинението на съда, колкото размера на глобата, която според тях е несъразмерна с щетите, които са нанесли. Според съда, обаче, глобата би могла да бъде още по-голяма, например 10% от годишния им оборот през 2008 година. Вместо това, в момента тя е около 4,15% от този оборот.

Intel коментираха, че все още обмислят варианта да отнесат жалбата си до възможно най-висока инстанция в рамките на 70 дни считани от отхвърлянето на последната им жалба. Компанията, също така, потвърди, че глобата е била платена още през 2009 година, така че каквото и решение да бъде взето, то няма да повлияе негативно върху сегашния им бизнес.

 

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини