fbpx
2.2 C
София

Служител на Microsoft издал тайни за Windows влиза в затвора

Най-четени

Малко по-рано тази седмица мъж обвинен в кражбата на търговски тайни от Microsoft и предоставянето им на френски блог получи присъда от три месеца затвор и глоба от $100.

Алекс Кибкало е (вече бивш) служител на Microsoft работил в офисите на компанията в Русия и Либия. Според жалбата подадена във вашингтонски съд от ФБР малко по-рано тази година, Кибкало се е сдобил с ранни, все още не публикувани ъпдейти на Windows RT, както и с комплекта за софтуерно разработване на вътрешния за компанията „Activation Server“. След това служителят предоставил информацията на френски блогър, който помолил трето лице да се увери, че данните са автентични. Въпросното трето лице, обаче, избрало, вместо това, да уведоми Microsoft за кражбата.

Microsoft направиха вътрешно разследване и не след дълго разкриха самоличността на блогъра и неговия източник. Тогава стана ясно, че Кибкало е създал виртуална машина в корпоративната мрежа на компанията, от която е качвал откраднатите данни в SkyDrive. Кибкало призна всичко, бе мигновено уволнен, а по-късно и арестуван.

Фактът, че Microsoft бяха решили сами да проведат разследване, претърсвайки Hotmail акаунтите на служителите си тогава бе посрещнат доста критично. Истината, обаче, е, че, поне на онзи етап, компанията действително имаше правото да претърсва имейл акаунтите на служителите си в случай на заплаха на правата и интелектуалната им собственост. Само седмица след инцидента, обаче, компанията промени политиката си, обещавайки, че занапред ще се допитва до оторизираните власти преди за започне собствени разследвания.
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини