9.7 C
София

Европейският съд: Даването на линкове не е кражба

Най-четени

Работейки по случай на шведския Апелативен съд, Европейският съд реши, че даването на хиперлинкове към публично достъпно съдържание не представлява незаконна комуникация, поради което не е нарушение на авторските права на авторите на съдържанието.

Това, че решението е взето от Европейския съд, означава, че то ще важи за всички следващи аналогични случаи на равнище ЕС. Решението е произнесено по дело, водено между компанията Retriever Sverige AB, която предлага услуга, базирана на предплатен абонамент и предоставяща линкове към статии, които могат да бъдат намерени безплатно в интернет, и група журналисти, чиито статии са били индексирани.

Проблемът е, че Retriever Sverige AB е публикувала линкове към статии, написани от шведските журналисти. Компанията смята, че не е необходимо да заплаща хонорар на новинарите, нито пък че използването на линковете представлява нарушение на авторските права.

От друга страна, журналистите смятат, че с даването на линкове към техните статии Retriever Sverige AB е предоставила тяхната работа на обществото без разрешение и се е облагодетелствала от нея. Смятайки, че те трябва да получат заплащане, журналистите подали съдебен иск срещу компанията. През 2010 година те загубили делото и обжалвали решението пред Апелативния съд на Швеция. Той от своя страна поискал тълкувателно решение от Европейския съд.

Така Европейският съд произнесъл следното решение:

„В обстоятелствата по този случай трябва да се има предвид, че фактът, че компанията е публикувала пряк линк, върху който може да се кликне, не представлява причина за това, работата да бъде публично достъпна.

Публиката, към която е била насочена първоначалната комуникация, се състои от всички потенциални посетители на сайта, в който са публикували ищците, и имайки предвид, че статиите на сайта не са предмет на никакви мерки за ограничаване, следва, че всички интернет-потребители могат да получат достъп до него.

Затова, след като не е налице нова публика, не е необходимо разрешение от страна на собствениците на авторски права, след като техните произведения явно са били публично достъпни“.

Накратко – ако съдържанието вече е било достъпно безплатно от момента на своето обявяване, и не е имало никакви ограничения за достъп до него (абонамент, членство и т.н.), даването на линкове и използването на това съдържание не представлява привличане на нова публика и следователно не е нарушение на законите на ЕС, дори ако след това то е предоставяно на трети лица срещу заплащане.
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини