Неотдавна разбрахме, че с излизането на обновяването Windows 10 Creators Update, софтуерният гигант ще опрости настройките на поверителността, чрез които може да се намалят събираните от Microsoft телеметрични данни и съответно, да се намали следенето на потребителите.

Създателите на Windows 10 казаха, че решението за тези промени е взето на база многобройните отзиви на потребителите. Но популярният уеб-портал Neowin счита, че истината е друга. Reuters неотдавна съобщи, че причината за тези промени е безпокойството на швейцарските власти относно събирането на данни от ОС Windows 10. Федералната комисия за защита на данните и информацията (FDPIC) на Швейцария още от 2015 година води разследване срещу Microsoft относно съответствието на събирането на телеметрични данни със законодателството на тази държава.

FDPIC твърди, че при първоначалните настройки, опцията Express settings активира събирането на огромен поток потребителски данни, включително данни за местоположението, историята на браузъра, запитванията в търсачките, въвежданите данни от клавиатурата и т.н. Цялата тази информация се изпраща към сървърите на Microsoft без потребителите да са уведомени за това и без да знаят, какви точно данни се изпращат.

Следователите изразиха съмнение относно прозрачността и яснотата на някои настройки, типа на събираните данни и колко дълго ще бъдат съхранявани. Microsoft е решил да се споразумее с FDPIC и въведе новите настройки за да избегне съдебен процес, а разследването бе приключено.

Сега FDPIC съобщи, че цялостното техническо въвеждане на тези предложените промени ще стане през 2017 година с двете големи обновявания за Windows 10.

Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари