6.4 C
София

Зад Нептун може да се крие черна дупка и съвсем скоро това ще може да бъде проверено

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Най-близката потвърдена от астрономите черна дупка се намира на разстояние 1000 светлинни години от Земята.Това е далече и безопасно. Но редица учени считат, че съвсем близо до нас се крие още една съвсем малка черна дупка, която се върти около Слънцето и се намира зад Нептун. Дали това е наистина така, астрономите ще могат да разберат само след две години.

Покрайнините на Слънчевата система са пълни със странни обекти, като през изтеклата една година получихме редица интересни изображения – транснептуновия астероид Arrokoth, който напомня на снежен човек, планетата джудже 541132 Leleākūhonua, както и далечния космически обект Фарут. Тези небесни тела са съвсем малки, но астрономическите наблюдения показват, че в космическата тъмнина е скрито нещо голямо. Отдавна се предполага, че това е деветата планета на Слънчевата система, масата на която е от 5 до 10 пъти по-голяма от земната. За доказателство, че там има нещо, се счита странната, но стабилна орбита на околните обекти и лекото отклонение на Слънцето.

Но планета №9 може да се окаже нещо съвсем друго – например миниатюрна черна дупка с приблизително същата маса, но с размери колкото грейпфрут. Досега това бяха само предположения, които нямаше как да бъдат доказани или отхвърлени.

Астрономите от Харвардския университет описаха нов метод за търсене на черна дупка в Слънчевата система. Необходимо е да се наблюдават избухванията, които трябва да се проявят, когато някоя комета се приближи много близо до тази черна дупка, която ще я разкъса на части със своята огромна сила на притегляне.

„Близо до черната дупка малките тела, които се приближават към нея се разтопяват от нагряването от излъчването на фоновата акреция на газа от междузвездната среда в черната дупка“ – каза Амир Сирай, съавтор на научната работа. „Когато малките тела започват да се топят, върху тях започва да действат разрушителни приливни сили, след което следва акреция на тези космически тела“.

Днешната техника не дава възможност за наблюдаване на тези избухвания, но новият телескоп в обсерватория „Вера Рубин“ в Чили ще може. Това е голям широкоъгълен телескоп рефлектор, с който могат да се извършват подобни наблюдения. Той има достатъчна чувствителност и ъгъл на виждане, за да може да проследи движението на необходимите космически обекти и да регистрира промените в тяхната яркост. С негова помощ астрономите се надяват да открият около 40 000 нови обекта в Слънчевата система, а може би и планета номер девет, каквото и да е тя.

Плановете са през 2022 година новият телескоп да започне да сканира необходимия участък на небето по два пъти седмично. Ако този космически обект наистина съществува, самата черна дупка би била изключително интересна за будещо изучаване.

Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Ревю на рутера TP-Link Archer C64: клас AC1200 с гигабитови портове

Брандът TP-Link отдавна е добре позната на нашия пазар, което не е изненадващо, тъй като компанията е един от най-големите производители на мрежово оборудване....

Подобни новини