fbpx
3.8 C
София

Излезе първата версия на конзолния браузър Offpunk

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Излезе първата стабилна версия на конзолния браузър Offpunk, който освен отварянето на уеб страници чрез Gemini, Gopher и Spartan протоколите, може да чете и новинарските ленти с RSS и Atom формат. Програмата е написана на езика Python и се разпространява под BSD лиценза.

Една от ключовите особености на Offpunk е възможността за преглед на съдържанието в офлайн режим. Браузърът дава възможност за изтегляне на страниците или за тяхното отбелязване за гледане по-късно, след което те автоматично се кешират и при необходимост се обновяват. По този начин с помощта на Offpunk е възможно да се поддържат копия на сайтове и уеб страници, които са винаги достъпни за локален преглед и се поддържат в актуално състояние благодарение на периодичната синхронизация на данните. Параметрите на синхронизацията се настройват от потребителите, като може да бъде зададена синхронизация от всеки ден до един път в месеца.

Управлението на новия браузър се осъществява чрез система от команди и чрез клавиатурни комбинации. Налична е гъвкава система за отметки, абонаменти и съдържание за архивиране. За различните MIME типове и възможно използването на свой собствени плъгини. Рендирането на HTML страниците се осъществява с помощта на програмните библиотеки eautifulSoup4 и Readability. Има възможност за преобразуване на изображенията в ASCII графика, което става с помощта на библиотеката chafa.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини