fbpx
5.3 C
София

Исландия възнамерява да използва нови високотемпературни сондажи за получаване на енергия

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Исландия е известна преди всичко с активното използване на геотермална енергия. Парното и водата в тази държава се нагряват чрез топлината на самата планета, а излишъците от енергия исландците възнамеряват да доставят на останалите държави от Евросъюза.

За повишаване ефективността на геотермалните си станции исландците експериментират с високотемпературни сондажи с дълбочина над половин километър. Исландските системи обикновено работят при температури 40-50 градуса по Целзий, но сега е взето решение за сондажи, които достигат течната магма. Това не е сложно, понеже регионът е с много активна вулканична дейност и се намира върху гребена на Северно-Атлантическия глобален тектоничен шев.

Първият сондаж, направен в рамките на проекта Deep Drilling Project (IDDP) е направен още през 2010 година  и е с дълбочина около 2 километра. Температурите на тази дълбочина са с такива стойности, че позволяват нагряването на водата до пара с температура 450 градуса по Целзий, а това много повишава ефективността на геотермалните станции. Срокът на използване на този вид сондаж е около две години и сега исландците ще сондират наново.

Проектът IDDP се оказа много успешен и сега исландците усъвършенстват използването енергията на вулканичните райони за поучаване на гореща вода, пара и електрическа енергия.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини