Тази седмица Facebook се сблъска с поредица от обвинения за вътрешната си работа, базирани на разкрития от Wall Street Journal и другаде.

Голяма част от информацията идва от собствените вътрешни документи на Facebook, което предполага, че компанията вече е получила сигнали за определени компромати в работата на системите ѝ.

Документите ще предоставят на правителствата и регулаторните органи по света, в страните в които социалната мрежа оперира, много възможности за иницииране на разследвания, докато компанията обмисля какви да бъдат следващите ѝ ходове.

На този етап обаче Facebook отрича всички възможни обвинения, които се повдигнаха от скорошните констатации.

Ето пет неща, които бяха разкрити в рамките на тази седмица:

Според изтекли документи, публикувани от Wall Street Journal, много известни личности, политици и други високопоставени потребители на Facebook, са публикували в социалната мрежа съдържание, което обичайно би било засечено като забранено от автоматизираните филтри и модераторите. За видните фигури обаче се оказва, че са важали други правила за модериране, като социалната мрежа дори има система за филтриране и изключване на известните обществени лица от общите правила, която се нарича XCheck или „кръстосана проверка“.

В крайна сметка от ръководството на Facebook признаха, че такава система в действителност има, както и че критиките срещу нейното използване на високопоставените обществени фигури не са безпочвени, но заявиха, че всъщност тези изключения от общите правила са създадени, за да „създадат допълнителна стъпка на проверка“, когато публикуваното съдържание изисква по-дълбоко ниво на разбиране.

Прилагането на тези изключения от правилата може да се отнася до активисти, повишаващи осведомеността за случаи на насилие, или журналисти, които докладват събитията на конфликтни зони, както става ясно от официалните изказвания на представителите на Facebook. За това в тези случаи може да се счита за донякъде допустимо правенето на подобни изключения, според екипа на социалната мрежа, тъй като системите за надзор на съдържанието и модераторите, биха блокирали подобно съдържание, така както би следвало да се случи, ако то бъде публикувано от обикновени потребители, но по този начин би се намалила гласността, свободата на словото и възможността за широко отразяване на чувствителните теми.

От Facebook коментираха по отношение на разкритията на Wall Street Journal, че много от документите, публикувани от изданието, съдържат „остаряла информация, обединена заедно, за да създаде един разказ, който обхваща един важен за обществото въпрос: Как всъщност Facebook идентифицира проблемите с кръстосаната проверка и как работи за тяхното разрешаване“.

Въпреки първоначалното дистанциране от темата, собственият надзорен съвет на Facebook, който е създаден с цел да взема решения за сложно казуси за модериране на съдържанието в социалната мрежа, поиска повече прозрачност.

В публикация в блога на Надзорния съвет от тази седмица се казва, че разкритията, са „привлекли ново внимание към привидно непоследователния начин, по който компанията взема решения“. Той поиска подробно обяснение как точно работи системата за кръстосана проверка. Членовете на съвета предупредиха, че липсата яснота относно кръстосаната проверка може да допринесе за схващането сред широката общественост, че социалната мрежа е „неоправдано повлияна от политически и търговски съображения“, при преценките си за модерацията на дадено съдържание.

Откакто започна своята работа, за да проучва как Facebook модерира съдържанието, финансираният от социалната мрежа Надзорен съвет е направил над 70 препоръки за това как компанията да подобри своите политики за съдържанието. Сега тъй създаде екип, който да оцени как социалната мрежа изпълнява тези препоръки.

Оценката на този контролен екип към едни от най-ключовите проблеми, свързани с използването на платформата на Facebook за извършване на престъпления, не е особено задоволителна. В документите на WSJ също се предполага, че служителите на Facebook, които се занимават с преглеждането на съдържанието, редовно сигнализират за информация за нарко картели и трафиканти на хора в платформата, но отговорът на компанията по тези чувствителни въпроси се оценява като „слаб“. През месец ноември 2019 г. BBC News Arabic публикува доклад, в който също се подчертава проблема с трафика на хора през социалната мрежа Instagram. Според вътрешни документи Facebook вече е била добре запозната с проблема. От WSJ съобщават, че социалната мрежа е предприела само ограничени действия, докато компанията Apple не заплаши да премахне приложенията на Facebook от своя App Store, именно поради същата причина и ниска ангажираност на социалната мрежа по този ключов проблем.

В своя защита, Facebook заяви, че има собствена „цялостна стратегия“ за защита на хората, включително и наличието на „глобални екипи за модерация и сигнализиране на притеснително съдържание, които са съставени от представители, говорещи над 50 езика, образователни ресурси и партньорства с местни експерти, както и услуги за проверка на фактите от трети страни.“

Критиците предупреждават, че Facebook няма средства да модерира цялото съдържание на своята платформа и да защити своите 2,8 милиарда активни потребители.

Дейвид Къркпатрик, автор на The Facebook Effect, заяви в рамките на епизод от подкаста BBC Tech Tent, че смята, че Facebook няма необходимата мотивация „да направи нещо, за да посредничи на вредите извън САЩ“.

„Компанията има много стъпки, които е предприела, за да се бори с този род проблеми, като в това число е наела и десетки хиляди рецензенти на съдържанието“, казва той. „Но една статистика, която ми изскочи от Wall Street Journal, показва, че само 13% от борбата срещу дезинформацията и фалшивите новини, както и разкриването на углавни престъпления, които социалната мрежа е поела, е извън САЩ.

„За услуга, чиито операции са 90% извън Съединените щати – и такава, която оказва огромно влияние, по много негативен начин върху политиката на страни като Филипините, Полша, Бразилия, Унгария, Турция – наистина не прави нищо по въпроса, за да коригира дори част от тези проблеми“, допълва той.

Къркпатрик предполага, че Facebook реагира осезаемо само на PR натиска в САЩ, защото това може да повлияе на цената на акциите на компанията на борсата.

Делото на акционерите

Facebook в момента също е изправена пред сложен съдебен процес, заведен от група от акционерите на компанията. Групата твърди, че наред с много други нередности, които открива в управлението на компанията на високо ниво, заплащането на санкцията в размер на 5 милиарда щатски долара на Федералната търговския комисия на САЩ за разрешаване на скандала с изтичането на данните на Cambridge Analytica е било неоправдано висок разход, който по-скоро е имал за цел да защити Марк Зукърбъг от лична отговорност, като по този начин са били ощетени финансовите интереси на компанията и на самите акционери. На този етап Facebook отговаря на медиите, че няма коментар относно този продължаващ правен въпрос.

Популяризира ли Facebook положителни истории за самата себе си?

Тази седмица от „Ню Йорк Таймс“ предположиха, че Facebook е стартирала инициатива за популяризиране на про-фейсбук съдържание в емисиите с новините на потребителите, за да подобри собствения си имидж. Във вестника пишат, че компанията дори е създала специален алгоритъм, за да показва на хората положителни истории за собствените си услуги. Facebook веднага отрече да е извършвала подобни манипулации в системите си за класиране на новини в своите информационни канали и емисии.

В поредица от публикации в социалната мрежа Twitter представителят Джо Осбърн заяви, че в крайна сметка компанията е извършила експеримент в рамките на три града в САЩ, като е поставяла по-напред в емисията публикации, които сама е спонсорирала като рекламни, като до тях задължително е имало информация, че идват от самата Facebook, като се отрича да е имало каквато и да било манипулация в подредбата на новините и съдържанието, публикувани от приятелите и харесаните страници във фийда на потребителите.

Друго важно разкритие от досиетата във Facebook беше откритието, че компанията е провела подробно проучване за това как Instagram влияе на тийнейджърите, но не споделя своите констатации, когато предполагат, че платформата е „токсично“ място за много младежи.

Според слайдове, докладвани от Wall Street Journal, 32% от анкетираните тийнейджърки казват, че когато се чувстват зле в телата си, като влиянието на Instagram ги кара да се чувстват по-зле.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

11 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари