fbpx
-4.9 C
София

Какво трябва да знаем за ламбда щама на COVID-19?

Най-четени

Тъй като коронавирусът продължава да мутира и да нанася разрушения, както в държавните структури и компаниите, така и да поразява отделни общности, хора и семейства, някои от вариантите на вируса, които се появяват в естествената среда, са по-заразни от други, водят до по-тежко прекарване на заболяването и следователно са по-обезпокоителни за здравните власти по света спрямо други. Вариантите като алфа и особено делта се оказаха по-трансмисивни и потенциално водят до повече случаи на хоспитализиране на пациенти, които са развили тежки симптоми и имат нужда от медицински грижи в болница. Но докато изследователите проучат какви са характеристиките на един нов вариант, установят каква е неговата предаваемост и колко тежко протичат симптомите, както и изследват кои медикаменти го повлияват и дали ваксините защитават от него, в природата вече възниква друга мутация.

Последният вариант на вируса, обявен от Световната здравна организация като „оперативно интересен“, е вариантът ламбда, който за първи път е документиран в Перу през декември миналата година, според данните от СЗО. Организацията определя за оперативно интересни варианти, при които има значително високи нива на предаване в общността и в случаите, когато учените открият генетични промени, които могат да направят варианта по-заразен или по-тежък.

Най-тревожното, което знаем за ламбда щама към момента не е името или характеристиките му, които към момента не изглеждат по-опасни от тези на другите варианти, а фактът, че щамът е доминиращ за коронавируса в Перу от доста време насам, а страната е загубила почти 195 000 души, починали от коронавирус, от население от около 32 милиона души – или над 0,6% от населението, според изчисление, използващо данните от Джон Хопкинс. Тази смъртност представлява три пъти по-висока стойност от смъртността на глава на населението в САЩ.

Но това вероятно няма много общо със самият вариант на коронавируса и е свързано повече с други фактори, които допринасят за разпространението на вируса в Перу – сред които оскъдният достъп до ваксини – според официалните данни на страната, в момента са ваксинирани само около 11% от населението. Други фактори, включително икономическото състояние, което изисква дори възрастните хора да работят, за да успяват да водят начин на живот с приемлив стандарт, претъпканите жилища и пазари на храни, също допринасят значително за разпространението на заболяването, става ясно от данните на Би Би Си.

Ламбда се разпространява бързо и в други южноамерикански страни, а също се появява и в САЩ. Но към момента изглежда не е необходимо да се тревожим повече за този вариант, отколкото за който и да било друг – причината е, че засега не се разпространява в Европа, а според учените ефектите от него не са по-застрашителни спрямо тези на другите щамове и мутации. Пабло Цукаяма, микробиолог, документирал появата на ламбда, казва пред Ню Йорк Таймс, че „информационната пропаст“ подхранва опасенията от щама и че ограниченият капацитет на Латинска Америка да извършва наблюдения над всички случаи и да разследва за нови варианти допринасят за опасенията, като в същото време и той признава факторите като икономическата среда, качеството на живота и други.

Таймс съобщават, че предварителните проучвания, които все още не са публикувани в рецензирани научни списания, показват, че докато антителата, които се образуват в организмите на хората, след приемане на една от ваксините на Pfizer, Moderna и CoronaVac (китайската ваксина срещу коронавируса), са с по-слабо действие срещу ламбда спрямо оригиналния щам, те все още „неутрализират“ вируса и се очаква да бъдат ефективни и срещу този щам. Също така е важно да се отбележи, че това изглежда е така за почти всеки вариант на коронавируса, тъй като и трите американскиваксини са разработени спрямо оригиналния коронавирус, преди той да започне да мутира и неговите изменения да станат популярни.

Като цяло, ламбда е причина за безпокойство на много места по света, макар и да не е започнал да се разпространява в световен мащаб, именно заради високите нива на смъртност и хоспитализация от развитие на тежка симптоматика. Но към момента няма поснования да смятаме, че щамът ще причини повече щети от досегашните форми на вируса. Паниката изглежда произтича от изолираното разглеждане на данните, без да се отчита средата, в която се наблюдават случаите. Освен че достъпът до ваксини в Перу е силно ограничен, а инфраструктурата и логистиката също са затруднени, дори страната да имаше възможност да финансира закупуване на по-големи количества от ваксините, сред населението на Перу все още циркулира сериозно ниво на недоверие, скептичност и подозрителност спрямо ваксините, които карат хората да отказват да се ваксинират, независимо от високата смъртност и тежката обстановка, в която се намира страната от началото на пандемията. За щастие също няма данни ламбда щамът да е по-силно предаваем спрямо индийския делта щам, който вече се разпространи и на територията на Европа, което също ни дава известно временно усещане за сигурност, че в момента не циркулира значително по-опасен и застрашителен щам на коронавируса.

Информацията, която се съдържа в тази статия, служи само за образователни и информационни цели и не е предназначена за здравни или медицински съвети. Винаги се консултирайте с лекар или друг квалифициран доставчик на здравни услуги относно всички въпроси, които може да имате относно личното си здраве и медицинското си състояние.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини