fbpx
8.8 C
София

Какво ще стане, ако Русия бъде изключена от системата SWIFT?

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Поради галопиращата и изключително бързо променяща се ситуация с Украйна възниква въпросът, дали наистина на Русия ще бъдат наложени тежки икономически санкции, една от които е изключването на страната от електронната системата SWIFT. Нека се спрем малко по-подробно.

SWIFT е абревиатура, която означава Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications или Общност за глобална междубанкова финансова телекомуникация. Това е компютърна телекомуникационна мрежа с помощта на която се изпраща и получава информация за извършваните международни банкови операции. Също така SWIFT предлага специализиран софтуер и специфични услуги на финансовите институции, голяма част от която е предназначена за употреба в мрежата SWIFTNet Network според изискванията на стандарта ISO 9362.

Какво всъщност е SWIFT?

Платежната система SWIFT е основана през 1973 година в Белгия и оттогава до днес работи според белгийското законодателство. Едновременно с това необходимите за нейната работа дата центрове и технологични платформи се намират в Нидерландия за обслужване на европейските транзакции и в САЩ за трансатлантическите банкови операции. Главният офис на SWIFT се намира в Белгия на юг от Брюксел.

Първата транзакция чрез SWIFT системата тържествено е провел белгийския принц Алберт, като по това време съоснователи на тази платформа са около 250 банки от 19 държави. Още към средата на 2010-тa години членове на SWIFT са над 11 хиляди финансови институции от над 200 страни от целия свят. Средното натоварване на тази банкова система е над 30 милиона информационни съобщения на ден с обща сума от 5 до 6 трилиона щ. долара.

От правна гледна точка платежната система SWIFT функционира като кооперация, чиито собственици са всички свързани с нея финансови структури. Организацията се ръководи от борд на директорите включващ 25 члена. Представителството в него зависи от обема на транзакциите: някои големи банки (германската Commerzbank и швейцарската Credit Suisse) имат свои представители, има и директори от редица големи държави. SWIFT е домакин на важна годишна конференция, наречена Sibos, която е посветена на индустрията на финансовите услуги.

Работата на SWIFT системата

Въпреки статута на платежна система, участниците в SWIFT строго казано не обменят пари, а информация и по-точно специални съобщения. Адресирането на абонатите в тази компютърна система се базира на така наречения код BIC (Business Identifier Code, който преди се наричаше Bank Identifier Code). Той се присвоява на всяка банкова институция в съответствие с международния стандарт ISO 9362. За Европа е достатъчно да се знае BIC кода и IBAN-на на банковата сметка на получателя.

Самите съобщения са два типа: системни – между потребителите и системата, и финансови – между самите потребители. Във всички случаи те са съставени от заглавие, следвано от текста на съобщението и допълнително поле, в което се записва специален опознавателен код. С помощта на компютърен терминал се осъществява връзка с универсалния дата-център, който осъществява прехвърлянето на тези съобщения. Те се събират в регионалния дата център, където се разпределят.

Като правило, всяко едно от тези съобщения включва уникалния SWIFT код на банката получател, който може да има от 8 до 11 символа (УниКредит Булбанк – UNCRBGSF, Банка ДСК – STSABGSF и т.н.). Освен това всяко съобщение автоматично получава входящ номер. Извършва се проверка, при която изпращачът получава уведомлението ACK, което означава положителен резултат или NAK – при отрицателен.

Какво е SWIFT за Русия

 

Съветските, а след това руските банкови институции получиха първоначален достъп до тази електронна система през 1989 година. Делът на SWIFT междубанковите преводи в тази страна започна бързо да расте докато техния дял достигна 80%. За първи път масовата руска аудитория започва да се интересува от това, какво точно е SWIFT, през първата половина на 2014 година. Именно тогава в новинарския поток за първи път започнаха да се появяват призиви от западните политици Русия да бъде изключена от тази система и на тази държава бяха наложени първите санкции

За да се подготви за евентуално подобно изключване Русия създаде алтернативната Система за прехвърляне на финансови съобщения (СПФС),  която на запад се нарича просто SPFS. Тя може да обменя абсолютно същите съобщения в SWIFT формат, без да зависи от каналите на тази система, само че нейното технологично ниво не е много високо. Но оттогава делът на SWIFT в Русия падна от 80% на 20%, а СПФС бе допълнена с допълнителна компютърна система за извършване на бързи разплащания на ниво физически лица. Именно тази дублираща система се счита от запада за сравнително опасен конкурент.

 

Преди време банковият комитет на сената на САЩ заплаши да въведе санкции срещу SWIFT, ако платежната система не изключи основните банки на Иран. Само че след изключването на иранските кредитни институции от тази международна мрежа ислямската република просто се прехвърли към латиноамериканския аналог SUCRE, който бе основан от Куба, Венецуела, Боливия и Никарагуа. Още тогава свой аналог на SWIFT започна да развива и Китай.

Възможностите на СПФС – руският аналог на SWIFT

Според експертите на Institute of International Finance (IIF) от Вашингтон, руската система СПФС не е достатъчна за обхващането на всички банкови операции извън пределите на страната. Но не се знае какво ще се получи, ако руската СПФС се обедини с китайския аналог на SWIFT, който се нарича CNAPS. Накратко да кажем, че Китай разработва своята собствена банкова система CNAPS (China National Advanced Payment System) още от 2015 година. Чрез нея вече се извършват 0,3% от целия световен трафик на всички платежни системи. Банковите експерти обръщат внимание, че е напълно възможно обединяването на руската СПФС не само с китайската CNAPS, но и със собствените платежни системи на Турция и Иран.

Изключването на Русия от междубанковата платежна система SWIFT се обсъжда от САЩ и Европейския съюз като част от пакета от различни санкции срещу Руската Федерация. Именно това се счита за една от най-сериозните мерки в случай усложняването на ситуацията с Украйна, на което днес вече сме свидетели. Вашингтонският институт IIF направи оценка на възможните последствия от изключването на SWIFT, като го разгледа от гледна точка на технологичния аспект.

Според данните на IIF, в СПФС са регистрирани около 400 финансови институции. Делът на банковите разплащания чрез руската платежна система през 2020 година е достигнал 23%, докато през 2019 година е бил на ниво 12,9%, а през 2018-а – 5,5%. Делът на руските банкови карти „Мир“ към 2020 година е 24% срещу 14,5% през 2018 година. Издадени са около 95 милиона от тези банкови карти, като това е около една трета от всичките банкови карти в страната.

Експертите на IIF отбелязват, че при необходимост СПФС е в състояние изцяло да обработва целия вътрешен руски трафик, като по този начин платежният пазар в страната ще остане работоспособен. Но на фона на тези данни се посочва, че редица намиращи се в Русия чуждестранни банки засега не са се присъединили към СПФС. Като се има предвид ситуацията с Украйна, те навярно така и няма да се присъединят. Преди, основната причина за това бе, че руската система не разполага с достатъчно чуждестранни връзки и това я ограничава в провеждането на трансгранични банкови операции. Сега ситуацията се усложни неимоверно много.

Анализаторите на IIF посочват още, че проникването на руските платежни системи извън територията на РФ е твърде ниско и изключването на SWIFT може да окаже значително влияние на възможностите на руските банки и корпорации да извършват трансгранични преводи. Най-опасна е ситуацията с Евросъюза, понеже годишният оборот с ЕС възлиза на над 250 милиарда щ. долара, а това са около 35% от всичките банкови разплащания на Русия.

Позицията на Русия

Може би тя най-точно се изразява от руския парламент.

„Ако Русия бъде изключена от SWIFT, тогава ние няма да получаваме валута, но купувачите, включително европейските на първо място, няма да получават нашите стоки – петрол, природен газ, метали и други важни компоненти“ – каза Николай Журавльов, председател на Горната камара на руския парламент, в интервю за ТАСС.

В рамките на днешния ден, след като ситуацията в Украйна се усложни, курсът на руската рубла се срина до най-ниското ниво от 15 месеца насам. Такава е реакцията на световните пазари на решението на президента Владимир Путин да признае двете република в Източна Украйна.

Ситуацията твърде много се усложни и със сигурност ще засегне целия свят, както в банково, така и в технологично отношение..


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

50 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини