fbpx
-0.5 C
София

Как ще летим със самолет след COVID-19?

Най-четени

След като летищата и границите се отворят отново и хората могат да летят свободно – процес, който вече е започнал, всички летища по света ще трябва да бъдат готови със стратегии за осигуряване на здравословно пътуване – доколко сте готови да промените вашите навици по време на полет?

Колко големи ще бъдат промените? Като след 11-ти септември?

Имайки предвид някои от промените, които вече се случват, експертите наричат коронавирусната пандемия „новия тероризъм“, който ще предизвика най-голямата криза, с която се е сблъсквала авио индустрията някога.

Да започнем с целия процес на регистрация на полети, които някои изчисляват, че може да отнема до четири часа и да включва социално дистанциране, санитарно почистване на пътниците и техния багаж, по-широки пространства на различните поточни пътища и опашки и много други.

Девет от десет експерти очакват по-големи времеви интервали между полетите поради необходимостта от цялостно почистване на салоните на самолетите и следване на завишени санитарни мерки на летищата. Това ще засегне най-вече нискотарифните полети, при които авио компаниите бяха свикнали да не поддържат винаги хигиената идеална и обикновено да премахват само най-видимите и притеснителни замърсявания и през по-дълъг интервал да правят цялостно почистване на самолета.

В краткосрочен план се очаква намаляване на броя на пътуващите, както и намаляване на закъсненията на полетите, поради по-малкия брой пътуващи.

Какво можем да очакваме?

Сред разглежданите стъпки са забраняване на пренасянето на ръчен багаж в пътническия салон на самолета, забраняване на всякакви ръчни вещи или собствени приспособления за повишаване на комфорта при пътуване, задължително носене на маски за лице, хирургически ръкавици, саморегистриране и самопренасяне на багажа през поточните ленти, имунитетни паспорти за тези, които вече са прекарали коронавируса , кръвни изследвания на място при съмнение за COVID-19 – позитивност и санитарна дезинфекция на всички площи на летищата и терминалите.

Дигиталните технологии и автоматизацията ще играят решаваща роля в бъдещето на въздушните пътувания. Необходимостта от намаляване на „допирните точки“ на пътниците до летищата предполага задължително използване на биометрични идентификатори при пътуване и качване в самолета – като например въвеждане на лицево сканиране на пътниците, преди те да се качат на борда, вместо физическа проверка от оторизиран служител.

Редица авиокомпании, включително British Airways, Quantas и EasyJet вече са въвели технологията в техните авио процеси.

Според Световния съвет за туризъм и пътувания, „новото нормално“ на големите летища като Хийтроу, JFK и Сингапур ще включва почти задължително използване на онлайн регистрации и безконтактни плащания.

Изглежда предстоят много радикални промени, които летищата ще трябва да направят, като най-вероятно дори ще дойде момент, в който може да бъдат забранени кеш плащанията, както и пътуването на непълнолетни без придружител.

Летищата ще се нуждаят от по-обширни и изцяло биометрични системи за регистрация и идентификация, както и обособяването на отделни „площадки за дезинфекция“, през които пътниците ще трябва да преминават, преди да достигнат до общите площи. Също така ще трябва да бъдат изградени защитни бариери от плексиглас за служителите на гишетата за обслужване на клиенти и станциите за ръчно почистване, както и системи за непрекъснато термично сканиране, за да проверяват телесната температура на пътуващите, с каквито вече повечето от големите летища по света разполагат.

Наскоро авио компаниите Simply Flying публикуваха доклад, в който идентифицират повече от 70 различни аспекта на пътническото пътуване, които се очаква да „се променят или да бъдат преструктурирани от нулата, включително въвеждане на електростатична или UV-дезинфекция за пътниците и техните вещи“

От The Telegraph обясняват, че ако доскоро е звучало футуристично, използването на UV почистване вероятно ще стане нещо обичайно за летищата по света. От лондонското летище Хийтроу казват, че предстои да започнат изпробване на процес по цялостно UV почистване в следващите седмици.

И тогава идва ред на качването в самолетите

Очаква се процесът на качване на самолетите също да се осъществява „без докосвания“ със система за разпознаване на лица, за която вече споменахме, както и блокирани за използване седалки, с цел спазването на оптимална дистанция при пътуване, електростатично пръскане за дезинфекция, персонал в защитна екипировка, и разбира се, задължително носене на маски. Двете основни европейски авио компании Air France и KLM вече ги направиха задължителни за своите пътници и се очаква всички други авио компании по света да направят същото.

При пристигане

В момента на пристигане, от SimpliFlying прогнозират, че международните пътници ще трябва да покажат някакъв вид документ или паспортен имунитет, както застъпват от Международната асоциация за въздушен транспорт IATA на агентите за граничен контрол. След като бъде намерена ваксина, вероятно ще се наложи всички да представят идентификационен документ, който да уверява служителите, че лицето е било ваксинирано.

„Пристигащите пътници също ще бъдат подложени на температурен преглед и при съмнение дори ще се правят кръвни тестове за COVID-19 на място“, прогнозират от Conde Nast. „Някои летища като Хонконг и Виена вече тестват пътници за коронавирус с кръвен тест, преди да им бъде позволено да влязат в страната. Тези видове тестове обаче може да не са достатъчно надеждни.“

Термичните прегледи също се препоръчват от IATA, докато Airlines UK, който представлява British Airways, EasyJet и Virgin Atlantic, заяви, че„ предварителен преглед “на пътниците трябва да бъде въведен в идеалния случай на възможно най-ранен етап от пътуването на пътниците“, съобщава The Telegraph.

Към момента няма стандартни решения за задължително извършване на подобни тестове и скрининг, като летищата и авиокомпаниите настояват за приемането на единни разпоредби. Така например в момента не е ясно кой ще бъде отговорен за проверката на температурата на пътниците и други симптоми на COVID-19.

SimpliFlying прогнозира, че вероятно ще бъде създадена нова федерална здравна агенция, която да координира здравните прегледи в летищата.

„Ще има нови протоколи за регистрация, включващи дигиталните технологии – станции за дезинфекция на ръцете на точките с голям пътникопоток, ограничение за съхранението на багажа, приемане на безконтактни плащания и забрана на плащанията с пари в брой, използването на стълбите по-често от асансьорите, където има възможност да бъде спазвано правилото за двуметрова дистанция, фитнес уредите в луксозните полети ще бъдат раздалечени един от друг с цел спазване на дистанцията и много други“.

Международната институция казва, че през следващите месеци секторът ще се сблъска с постепенно завръщане, тъй като „нормалното пътуване ще бъде коренно различно“ преди ваксината да стане достъпна в световен мащаб, достатъчно голям, за да инокулира милиарди хора.

Пътуването със самолет вероятно първо ще бъде разрешено за вътрешните полети с „престой“, след това пътуването от и до най-близките съседни страни на дадена държава, преди да се разреши пътуването между отделни региони, а след това между континентите, за да се приветства връщането на пътувания до дълги международни дестинации. WTTC смята, че по-младите пътници във възрастова група между 18 до 35 години, които според данните са по-малко уязвими към коронавируса, също ще могат да са сред първите, които ще имат право отново да започнат да пътуват през граница.

Според Глория Гевара, президент и изпълнителен директор на WTTC, пътуването в „новата нормална“ възраст изисква координирани действия, включително нови стандарти и протоколи, „за безопасно и отговорно пътуване към възстановяване за глобалния сектор„ Пътуване и туризъм “, когато хората отново започват да планират пътувания . „

Новите протоколи и стандарти се определят след обратна връзка от асоциации, представляващи различните сектори за пътуване, включително Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA), Международната асоциация на летищния съвет (ACI), Международната асоциация на круизните линии (CLIA), Асоциацията за пътуване на САЩ (USTA), Асоциация за пътуване в Тихоокеанска Азия (PATA), Международна организация за гражданска авиация (ICAO), Организация за икономическо сътрудничество и развитие (OECD), Европейската комисия за пътуване (ETC) и Световната организация за туризъм (UNWTO).

Но с протоколи и стандарти, биометрични системи, паспорти на имунитета и най-добрите предпазни мерки, бъдещето на пътуването, както обяснява Нираж Чокши от New York Times, все още е мрачно: „По-голяма част от света е затворена за бизнес и няма налична широко достъпна ваксина, може да минат месеци, ако не и години, преди авиокомпаниите да започнат да обслужват толкова полети, колкото преди кризата. Дори когато хората започнат да летят отново, трансформацията в индустрията може да бъде толкова голяма, колкото след 11-ти септември“.

Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини