В Китай започна строителството на най-голямата в света плаваща слънчева електроцентрала. В момента тя включва 166 000 слънчеви панели, поставени на свързани един с друг плаващи потони. Засега сумарната мощност е 40 мегавата, а през септември тази година ще нарасне до 150 мегавата.

Слънчевата електроцентрала Sungrow се намира в района на град Хуайнан (Huainan), и е разположена на повърхността на изкуствено езеро, образувано в резултат на пропадане на земята на мястото на стара въглена мина, което не е подходящо за нещо друго.

Това не е единствената плаваща централа от подобен тип. Подобни проекти са вече реализирани или сега се реализират в Япония, Великобритания и Израел. Но китайският проект е най-голям.

Плаващите слънчеви електроцентрали имат ефективност, с 5-10% по-висока от тези на повърхността на Земята, поради отражението на слънчевите лъчи от водата. И още, водата която се изпарява от повърхността на водоема, допълнително охлажда фотоволтаичните компоненти и те работят по-ефективно.

Мащабният проект е реализиран от китайската компания Sungrow, която е вторият в света производител на фотоволтаични елементи на слънчевите батерии и инверторите за тях.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари