fbpx
3.7 C
София

Китай приключва изграждането на първия ториев ядрен реактор

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

В Китай съвсем скоро ще започнат тестовете на първия в света ядрен реактор, в който се използват разтопени соли на тория. Мощността на новия ядрен реактор е 2 мегавата, като той се изгражда в пустинен район на Китай и е предвиден да осигурява електрическа енергия за отдалечените селища. САЩ работи върху аналогични проекти, но засега те не са излезли от рамките на лабораториите, въпреки че преди 60 години този тип реактори се е считал за много перспективен. С новия маломощен ториев реактор Китай ще усъвършенства своите технологии в тази област, след което възнамерява да започне строителството на няколко 100 мегаватови ядрени реактора, в които се използват течни соли на тория.

Използването на торий е значително по-безопасно. Той е по-малко радиоактивен елемент и се превръща в разпадащ се U-233 при сблъсък с високоенергийни неутрони. Особеното е, че U-233 съвсем не е толкова дълготраен отпадъчен продукт в сравнение с обичайно получавания сега U-235 в атомни електроцентрали. Повторната преработка на торий в плутоний е почти невъзможна и досега нямаше особен интерес към подобен тип ядрени реактори, понеже те не генерират радиоактивни вещества, които могат да се използват в ядрените оръжия.

Ториевите ядрени реактор имат редица преимущества пред традиционните. Цялостното охлаждане на реактор от подобен тип се осъществява при ниско налягане и няма никаква опасност от взрив при разхерметизиране. Този тип реактори са истинска находка за места, където липсват големи количества вода, необходими за охлаждането на класическите ядрени реактори. Друга положителна черта е, че за зареждането на този тип реактори не е необходимо спиране на тяхната работа.

Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Надблюдател
Надблюдател
4 месеца

Каквоо :“ в сравнение с обичайно получавания сега U-235“ – вие нобелова награда в ядрената физика ли искате- не се получава а СЕ използва да е гориво и само тоз изотоп се използва другия 238 е много стабилен и още никой не е направил революция да го използва в ядрен реактор.
А това което се опитахте да кажете беше че изотопите на другите метали след разпадането на Уран 235 са адски радиоактивни в продължение на много хилядолетия.

Master
Master
4 месеца

Ами браво на китайските другари – както изглежда в наближаващата енергийна криза Китай ще е пак износител, а тук зелените ще въртят педалите на перките, та гретените да не викат – халдерю…

Надблюдател
Надблюдател
Отговор на  Master
4 месеца

И те са едни зелени мани мани – само като гледаш какво правят и какви глупости правят – а най интересното на тез реактори е ТОЧНО зеленото – а именно онез изразходени пръти от досегашните реактори спокойно може да се използват за гориво в тоз реактор с течни соли – един вид ще изпразни един ден всичките хранилища като онова при Нови Хан, а и каквото остава е доста по малко радиоактивно и се разпада за по малко време – в смисъл изгаря се доста повече гориво – а не както досега само 5% и останалия Уран е безполезен. То… Виж още »

Нови ревюта

Подобни новини