По предложение на британския учен Тим Бърнърс-Лий през март 1989 година е изобретена информационната система WWW – World Wide Web. По начало Интернет е замислен и разработен, за да срещне нуждите за автоматично споделяне на информация между учени в различни университети и институти по целия свят.

След около година, година и половина, Бърнърс-Лий вече е построил началната инфраструктура на интернет посредством HTTP и HTML.

Първият уебсайт е насочен към колегите на Тим и е хостван на неговия NeXT компютър в централата на CERN в Женева. Тръгва на 20 декември 1990 година и в последствие бива обявен публично посредствoм публикация в Usenet – на 6 август 1991 година.

Той е посветен на самата глобална мрежа. Обяснява историята, целите на проекта. Дава техническа информация. Описва наличните ресурси и още много.

На 30 април 1993 година, CERN пуска WWW софтуера в публичното пространство. По-късно се пуска и издание с отворен лиценз, за да е сигурно, че идеята ще се разпространи максимално. От там нататък започва процъфтяването на Интернет какъвто го познаваме днес.

През 1994 година Тим Бърнърс-Лий напуска CERN и основава World Wide Web Consortium (W3C). Това е организацията, която се занимава със стандартицатията на WWW. Благодарение на нея имаме съвместимост на редица технологии, които задвижват Интернет сайтовете. До ден днешен той е директор на организацията.

През 2013 година от CERN започват проект по възстановяването на първия уебсайт. Може да кликнете тук, за да го разгледате и да научите повече по темата.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари