Двама висши депутати от комисията по търговия и защита на потребителите на Сената на САЩ, заявиха, че започват разследване относно Facebook, след като The Wall Street Journal публикува във вторник материал, в който се гласи, че компанията е наясно с вредата, която Instagram може да причини на тийнейджърите.

Сенаторите Ричард Блументал и Марша Блекбърн обявиха разследването си срещу Facebook в изявление, публикувано във вторник. Сенаторите казаха, че са били в контакт с „подател на сигнали във Facebook” и ще търсят нови документи и свидетелски показания от компанията, свързани с докладите.

„Ясно е, че Facebook не е достатъчно отговорна. Докладът на Wall Street Journal разкрива, че лидерството на социалната мрежа е фокусирано върху нагласата за растеж на всяка цена, която поставя печалбите над здравето и живота на децата и тийнейджърите“, казват законодателите. „Когато получи възможност да изясни информацията си за въздействието на Instagram върху младите потребители, Facebook предостави уклончиви отговори, които бяха подвеждащи и прикриваха ясни доказателства за значителна вреда.“

Депутатите от Камарата на представителите също критикуват Facebook заради новите разкрития на WSJ, е републиканците в САЩ дори издадоха ново изменение на съгласуването на бюджета от 3,5 трилиона щатски долара, което се стреми да се справи с въздействието на технологиите върху тийнейджърите. Гус Билиракис въведе мярка, която ще изисква Федералната търговска комисия да предприеме действия след „несправедливите и измамни действия или практики, насочени към психичното здраве и поверителността на нашите деца от социалните мрежи“. Внесеното изменение не беше гласувано на първо четене.

Представителят на партията на републиканците Кен Бък, който е и водещ републиканец от подкомитета на Съдебната комисия на Камарата на представителите, заяви в Twitter: „Големите технологични компании се превърнаха в по-опасни и тревожни за здравето и от тютюневите концерни. Facebook наистина лъже сериозно за това как нейните продукти и платформи вредят върху здравето и благополучието на тийнейджърите.“

Версия на Instagram за деца? Може би лоша идея

Група демократи, включително сенаторът Ед Марки от партията на демократите, представителят Кати Кастор и Лори Трахан са изпратили писмо до Facebook в сряда, призовавайки компанията да се откаже от плановете си да стартира ново приложение, което по същество ще представлява адаптирана към детската и юношеската аудитория на социалната мрежа, на фона на разкритията от докладите.

„Децата и тийнейджърите са уникално уязвими онлайн и тези разкрития очертават ясна и опустошителна картина за Instagram като приложение, което представлява значителна заплаха за благосъстоянието на младите хора“, пишат законодателите. От Facebook не са отговорили на искането за коментар, изпратено от популярния технологичен портал The Verge.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари