fbpx
1.4 C
София

Технология разкрива тайните на древноегипетските татуировки  

Учени използват технология с инфрачервени лъчи върху египетски мумии, за да открият татуировки, невидими с просто око.

Най-четени

Между 1550 и 1070 г. пр.н.е. селището Дейр ел-Медина е било дом на занаятчии, които са работили по гробниците в Долината на царете. Археолози преоткриват мястото през 20-те години на миналия век. Проучвания показват, че градът е бил добре устроен, като пътната мрежа там оформяла правоъгълник. Открита е и т.нар. „Голяма яма“ – бунище с останки от древен папирус, различни разписки, писма и други документите. „Ямата“ се оказва безценна и разкрива тайни от всекидневието на жителите на Дейр ел-Медина.

Разкрити татуировки

Ново проучване, публикувано в Journal of Egyptian Archeology, разкрива татуировки върху две мумии, намерени в гробниците на селището. Автори на проучването са Ан Остин (от Университета в Мисури „Сейнт Луис“) и Мeри-Лис Арнет (от Университетa „Джонс Хопкинс“). Една от гробниците всъщност е била разбита и мумията там е намерена разопакована. Учените започнали да изследват кожата на мумията и се натъкват на татуировка в долната част на гърба, която изобразява част от ритуал за пречистване и египетския бог Бес. Бес е известен с това, че защитава жените и децата.

Втората мумия е била непокътната и затова учените я анализират чрез технология с инфрачервени лъчи. Става ясно, че мумията е на жена на средна възраст и има различна татуировка – “wedjat”, познато още като Окото на Хор, както и още едно изображение на бог Бес с корона от пера. Изследователите откриват и пречупена линия под останалите фигури, която вероятно изобразява тресавище. Смята се, че водите на тресавището са успокоявали менструалната болка и болките при раждане. Предположението на учените е, че жената е искала тези татуировки, за да бъде в безопасност докато е раждала.

Както и в проучването пише, „тези татуировки могат да се асоциират с жените като сексуални партньори, бременни, акушерки и майки, участвали в средродилните ритуали, чиято цел е била да защитят майката и детето“.

Учените откриват и още татуировки върху долната част на гърба и бедрата на жената – три глинени фигурки отново с изображение на бог Бес.

Най-старите татуировки

Най-вероятно вече си задавате въпроса откъде идват татуировките. Е, няма да се изненадате, когато разберете, че произходът им е Древен Египет. В проучване от 2018 г. учени използват отново технология с инфрачервени лъчи. Тогава откриват, че двойка мумии на 5000 г. от някогашния град Гебелейн имат татуировки. Мъжката мумия има изображение на козирог и бик с рога (вероятно символизиращи сила и смелост). Върху другата мумия намират фигура, включващо жезли, използвани в ритуали. Учените заключват, че татуировките са направени по познат за нас начин – вкарване на мастило под кожата с помощта на игла или кост.

Археологът Ан Остин дава повече подробности от проучването пред Interesting Engineering

Професор Остин разказва, че татуировките върху мумии не са никак лесни за откриване.  

„Мумифицирането и отминалите хилядолетия оказват влияние върху кожата и така в повече случаи татуировките не могат да бъдат видени с просто око. За да ги проучим, използвахме технология с инфрачервени лъчи“.

Ан Остин разкрива и подробности за това как екипът е разбрал значението на татуировките и е обвързал изображенията с раждането.

„Божествата, животните и символите, татуирани върху телата на тези жени, са ни познати от други артефакти от Древен Египет. Когато проследихме как и къде са се проявили през същия времеви период, открихме, че всички тези изображения са свързани със защита на жените по време и след раждането“, разказва тя.

Професор Остин казва, че досега не са намирани много татуировки върху тела на древни египтяни. Но става ясно обаче, че жените в селището Дейр ел-Медина са били много по-често татуирани от мъжете.

„Открити са много малко древни египтяни с татуировки. Често обаче не знаехме как да търсим татуировки върху мумифицираната кожа, тъй като доказателствата са почти невидими. Това, което открихме, е, че много повече жени от Дейр ел-Медина са били татуирани. Времето ще покаже дали татуирането е било разпространено специално в това селище или е практика в цял Древен Египет“, добавя професор Остин.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини