fbpx
1.4 C
София

„Невъзможния обект“ – активираха творба, която може да съществува само в космоса

Най-четени

Ще разгледаме нещо, което се случи преди няколко месеца, но не получи нужния отзвук. „Невъзможен обект“ е творба, която беше активирана на Международната космическа станция. Това е произведение на изкуството, което може да съществува само в космоса

Едно от малкото като цяло, които са изпратени отвъд планетата ни.

Съвместна работа е на физика д-р Ясмин Мероз от Университета в Тел Авив и съвременната художничка Лиат Сегал. Творбата поетично използва физиката на микрогравитацията като средство за новаторско съвременно изкуство. Изстреляна е към Международната космическа станция (МКС) през април 2022 г. като част от първата частна мисия до МКС (AX-1). 

„Невъзможният обект“ е активиран и документиран, докато е в орбита на 420 километра над Земята.

Скулптурата е изработена от течна вода. Триизмерната форма на течността не получава формата си от никакъв съд и като такава не може да съществува на Земята. Може да съществува само в космическото пространство при липса на гравитация. 

Скулптурата е изградена като композиция от месингови пръти и тръби, наподобяващи вълнообразно стълбище без посока, през което да тече вода. Без гравитация, която да я насочва надолу, водата трябва да прилепва към металната структура на скулптурата, образувайки динамична триизмерна течна композиция. Тя е оформена от повърхностното напрежение на водата, съчетано със силите на сцепление, които я карат да се придържа към структурите. 

Творбата поставя под въпрос формите. В отсъствието на гравитация каква е формата на част от морето или някоя вълна в океана? Тъй като космическият туризъм става осезаем и вече не се фокусира единствено върху технологични и научни цели, Сегал и Мероз разсъждават върху мястото на културата и изкуството в живота ни, на Земята и отвъд нея.

Резултатът от този първи по рода си артистичен експеримент в космоса изненадва дори неговите създатели. 

Сегал и Мероз са предполагали, че водата ще обгърне скулптурата и че формата на течността ще повтори вълнообразната форма на обекта. На практика обаче водата образува няколко големи сфери, леко прикрепени към скулптурата, като формата и движението им се влияят от основната структура. Нещо повече, големите капки действаха като лещи, обхващайки отраженията от околностите на космическата станция. 

Множество параметри влияят на това поведение, някои от които зависят от физическите свойства, а други – от активирането в пространството. В този смисъл приемането на загубата на контрол и страстта към разкриване на непознатото са неразделна част от творбата.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини