fbpx
5.8 C
София

На 30-ти юни при синхронизацията на системното време ще бъде добавена допълнителна секунда

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

С цел синхронизиране с астрономическото земно време, еталонните световни атомни часовници ще бъдат спрени за една секунда, което ще доведе до появата на 61 секунда в една от минутите. Миналия път подобна синхронизация се състоя през 2012 година и доведе до масови прекъсвания в нормалната работа на сървърните системи, използващи синхронизация чрез NTP протокола. Поради невъзможността за обработката на допълнителната секунда някои компютърни системи се зациклиха и започнаха да изразходват излишни процесорни ресурси.

На практика, допълнителната секунда ще бъде добавена при атомните часовници в 23:59:60 GMT. В различните системи са предвидени различни начини за предотвратяване на сривове, свързани с появата на аномалната 61 секунда. Съвременните Linux-дистрибуции, както и FreeBSD и OpenBSD проектите своевременно се подготвиха за предстоящата поява на излишната секунда.

 

В реализацията на NTP-протокола в FreeBSD се използва повтаряне на една и съща секунда – тоест, два пъти ще се появи 23:59:59, като по този начин се избягва появата на 23:59:60. Другите дистрибуции използват многократно добавяне на части от секундата и по този начин допълнителната секунда се разпредели на по-дълъг период от време.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини