fbpx
-0.8 C
София

Avira спечели дело, заведено срещу тях от издател на F2P игри

Най-четени

Методи Дамянов
Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.


Дело, заведено към немската компания, доставяща услуги и продукти в областта на информационната и интернет защита Avira беше прекратено, поради липса на основания по обвинението. Става дума за дело, заведено от страна на немския издател на F2P (free-to-play) игри Freemium GmbH, които твърдят, че Avira блокират неправомерно инсталационния пакет на игра, предлагана от страна на компанията и искат обезщетение от компанията за това. Берлинският областен съд обаче отсъди, че обвинението не базира своя иск на каквито и да е основания, които биха могли да бъдат взети под внимание от страна на съда, като Freemium ще трябва да платят разходите по делото, които възлизат на половин милион евро.

Оказва се, че Fremium са доставяли инсталатора на своята игра пакетиран със страничен софтуер, който се е инсталирал на устройството на потребителите, желаещи да играят играта. Avira определя инсталатора като „потенциално нежелано приложение“ (PUA, potentially unwanted application), термин, който антивирусните компании използват, за да обозначат приложения, които макар и не задължително зловредни, могат да носят нежелателни последици, като инсталирането на рекламен софтуер, такъв, който променя настройките на браузъра и подобни.

„Решението на съда поставя юридически прецедент относно правата на компании като Avira да защитават своите потребители от потенциални зловредни файлове и софтуер, доставящ реклама към системите, както и свалянето на нежелан софтуер, идващ с инсталатори от компании като Freemium„, пишат Avira в публикация в блога на компанията от днес. Специалистите от немската компания споделят, че Freemium е собственост на ProSiebenSat.1 Media AG, собственици на няколко игрови платформи и сайтове за сваляне на софтуер, между които и популярното софтуерно хранилище на Computerbild.de, като всички те използват подобен на Freemium метод за разпространяване на софтуер, печелейки пари от сваляните от страниците им инсталатори.

Решението на немския съд би имало сериозно влияние за начина за разпространение на софтуерни продукти за територията на Европейския съюз, които следят за спазването на етичните правила на софтуерните компании към потребителите с изключителна строгост. Много често въпросните хранилища не предупреждават, че със свалянето на инсталатора, вие ще инсталирате не само програмата, която искате, а някои от тях даже забраняват неинсталирането на страничния софтуер. ЕС не се поколеба да се заеме с редица съмнителни практики на компании, като Google, Facebook и Apple, така че нищо чудно да чуем любопитно продължение на историята.

Припомняме, че винаги трябва да сваляте софтуер от сайта на разработчика на програмата или от хранилище на което имате доверие и знаете, че няма да ви подведе, добавяйки към инсталатора на желаната от вас програма неприятна „изненада“.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини