fbpx
0.3 C
София

Нобеловата награда по физика бе присъдена в областта на лазерната оптика

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Нобеловата награда по физика за 2018 година се присъжда на: Артър Ашкин (Arthur Ashkin) за оптичния пинцет и неговото използване в биологията, както и на Жерар Муру (Gerard Mourou) и Дона Стрикланд (Donna Strickland) за разработения нов метод за генериране на ултракъси оптични импулси с висока интензивност. Връчването на наградата се стриймва директно в сайта на Нобеловия комитет. По-подробна информация за заслугата на учените е публикувана в PDF файла, публикуван от Нобеловия комитет.

Размерът на Нобеловата награда не е фиксиран и се определя като процент от банковата сметка на Алфред Нобел. Ето защо през годините тя се променя, но остава около $1 милион в рамките на текущия валутен курс. Най-висока бе наградата през 2007 година – около $1,56 милиона. През 2012 година фондацията на Нобел намали размера на наградата с 20%, за да избегне намаляването на капитала. Тази година размерът на Нобеловата награда е 9 милиона крони или малко по-малко от 1 милион щатски долара.

Миналата година Нобеловата награда по физика бе връчена за откриването на гравитационните вълни. Представен бе нов тип детектор, който даде още един канал за наблюдение на далечните космически обекти.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Huawei P50 Pro – възродена легенда

От днес актуалният флагман на китайския производител Huawei вече е наличен за предварителна поръчка в България. След забавяне, породено от редица причини, компанията размести...

Подобни новини