21.3 C
София

Новозеландските власти шпионирали Ким Дотком незаконно

Най-четени

Премиерът на Нова Зеландия Джон Кий обяви, че е помоли за щателно разследване на методите, които местното разузнаване е използвало при опитите си да събере доказателства против Ким Дотком. Според Кий Правителственото бюро по сигурност на комуникацията в страната е шпионирало хакера незаконно. Освен Дотком изглежда са били шпионирани и други служители на сайта Megaupload.

Кий е получил тази информация от директора в бюрото Иън Флетчър. Флетчър е признал, че агенцията се е ползвала от незаконни методи по време на сътрудничеството си с американските власти с цел локализирането на Дотком и останалите трима обвинени в нелегално разпространение на защитени от авторски права материали в интернет.

Въпросното бюро – по известно със съкращението си GCSB е организация, която е част от ECHELON – световна мрежа за комуникация, включваща разузнаването на САЩ, Великобритания, Австралия и Канада. Всички тези бюра в съответните държави обаче имат правото да разследват единствено чужди, а не собствени граждани.

Ким Дотком привества решението на премиера на Нова Зеландия със съобщение в Twitter. Междувременно делото, на което ще бъде изслушвано решението той да бъде екстрадиран, беше отложено за март 2013 година. Отлагането бе причинено от информация за неправомерни действия от страна на местната полиция по време на издирването и залавянето му.

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

HUAWEI MatePad 11 – таблет без конкуренция в своя клас

Таблетите са един от любимите ни продукти за тестване, но отдавна подобно устройство не бе стигало до редакцията ни. Пазарът на този вид технологии...

Подобни новини