12.8 C
София

Оригиналният код на exFAT драйвера е публикуван нелегално със свободен GPL лиценз

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

След изтичането на сорс-кодовете на exFAT драйвера от Samsung, кодът на този драйвер се разпространи в глобалната Мрежа. В списъците със съобщения на GPL-violations.org (lists.gpl-violations.org) се обръща внимание на този възмутителен факт. Неизвестен засега програмист е взел сорс-кода, изтрил е от листингите всичко относно оригиналната лицензия на Samsung и го публикувал в Github със свободния GPL лиценз.

Отгоре на всичко, това момче не реагира на отправените забележки и използва грубости в коментарите си.

„Това е комерсиален код на exFAT драйвера от Samsung Inc. Той работи, можеш да го използваш. Какво още искаш, писмено разрешение от родителите си, дали да го използваш? Аз съм програмист, а не юрист. Ето ти кода – сам си решавай какво ще правиш с него“ – нахално пише в коментарите си потребителят rxrz.

По принцип, GPL-violations.org се занимава със следене нарушенията на GPL патентите, когато GPL код незаконно се използва за комерсиални цели и се продава. В този случай ситуацията е обратната: след изтичането на комерсиален код, някой го поставил в Github с GPL лицензия. С тези неща също трябва да се съобразяват, понеже те могат да хвърлят сянка върху репутацията на OSS и да представят Open Source обществото в неблагоприятна светлина.

Представител на GPL-violations.org вече е съобщил за инцидента в Samsung. Съвсем скоро може да се очаква, че кодът на драйвера ще бъде премахнат от Github.

Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини